کمپرسور برای دستگاه نساجی

یکی از دستگاه‌های صنعتی که در جریان مدرن سازی صنعت نساجی به آن اضافه شد و توانست تا حد زیادی به افزایش بهره‌وری این نوع مجموعه‌ها کمک کند، کمپرسورها هستند. این دستگاه‌ها توانستند با تامین انرژی اولیه برای بسیاری از فرآیندهای تولیدی، به افزایش سرعت و کیفیت تولید پارچه کمک کرده و روز به روز نقش خود را در این زمینه پررنگ‌تر نمایند. به همین دلیل و از آنجایی که پیشبرد اهداف مختلف صنعت نساجی چون ریسندگی، بافندگی و حتی رنگرزی پارچه، مرهون عملکرد درست این دستگاه است، تصمیم گرفتیم در ادامه‌ی این مقاله ضمن معرفی انواع کمپرسور مناسب صنعت نساجی به نکاتی برای خرید، نگهداری و حتی تعمیر اصولی این کمپرسورها پرداخته و تمام موارد مربوط به این حوزه را شرح دهیم.

اهمیت انتخاب کمپرسور مناسب در صنعت نساجی

اگر کمی در زمینه کمپرسورها مطالعه داشته باشید، می‌دانید که این دستگاه‌ها به واسطه قدمت طولانی و کاربرد فراوانی که دارند از تنوع گسترده‌ای برخوردار هستند. این تنوع سبب شده تا اهداف، فرآیند تولیدی، کیفیت خروجی و… هر کمپرسوری با کمپرسور دیگر متفاوت باشد و عملا بسته به این ویژگی‌ها هر دستگاه مناسب یک هدف صنعتی خاص بنظر برسد. به همین دلیل بسیار مهم است که انتخاب شما محدود به کمپرسورهایی باشد که برای هدف مدنظر شما ساخته شده‌اند؛ اینچنین مطمئن خواهید بود که کارایی در بالاترین سطح خود قرار دارد و سطح انرژی کاملا استاندارد است، به طوری که نه دچار اتلاف انرژی خواهید شد و نه با کمبود آن مواجه می‌شوید.

کاربردهای کمپرسور باد در صنعت نساجی

تا اینجای مطلب بارها اشاره کردیم که کمپرسورها نقش مهمی را در صنعت نساجی ایفا می‌کنند و کاربرد فراوانی در این صنعت دارند. اما در این قسمت می‌خواهیم جزئیات این کاربرد را شرح دهیم و بگوییم که کمپرسورها دقیقا در چه فعالیت‌هایی از صنعت نساجی حضور فعال دارند؛ این موارد عبارتند از:

  • تامین انرژی دستگاه‌های چاپ پارچه
  • تامین نیروی لازم برای دستگاه‌های بافت
  • راه اندازی دستگاه‌های برش پارچه، دوک پیچی، نخ یاب و…
  • خنک کردن ماشین آلات مختلف
  • تامین انرژی لازم برای چرخ‌های صنعتی
  • مخلوط کردن مایعات مختلف
  • کاهش گرد و غبار موجود در کارخانه و فیلتراسیون هوا
  • خشک کردن منسوجات

بیشتر بخوانید: کمپرسور مناسب صنعت پتروشیمی

بهترین کمپرسور صنعت نساجی

انواع کمپرسور مناسب برای صنایع نساجی

برای اینکه بتوانید از طیف متنوع کمپرسورها، دستگاهی را انتخاب کنید که متناسب با اهداف صنعت نساجی بوده و کارایی بهتری برای این مجموعه داشته باشد، بهتر است انتخاب خود را محدود به چند مدل خاص از این دستگاه‌ها نمایید که در ادامه به معرفی آن ها خواهیم پرداخت. انواع کمپرسور مناسب صنعت نساجی شامل:

کمپرسور پیستونی

کمپرسور پیستونی یا رفتی و برگشتی نوعی کمپرسور جابجایی مثبت است که در آن‌،‌ با حرکت پیستون‌ها حجم هوا کاهش و فشار آن افزایش می‌یابد و این چرخه آنقدر تکرار می‌شود تا مقدار استانداری از هوای فشرده تولید و برای استفاده از به مخزن برود. این ساختار مکانیکی گاهی باعث افزایش مصرف انرژی یا ارتعاش این دستگاه خواهد شد، اما جالب است بدانید همین ساختار مکانیکی سبب شده تا این کمپرسورها از لحاظ میزان قدرت به شدت متنوع باشند؛ به طوری که امروزه هم کمپرسوری در محدوده‌ی ۵ تا ۳۰ اسب بخار وجود دارد و هم کمپرسورهایی در محدوده‌ی ۱۰۰۰ اسب بخار! از این رو شما می‌توانید بسته به میزان انرژی مورد نیازتان یک مورد را به دلخواه خریداری کنید و خیالتان از بابت بهره‌وری دستگاه و کارایی آن راحت باشد.

کمپرسور اسکرو

کمپرسور اسکرو دارای دو عنصر مارپیچی به نام اسکرو است که با چرخش درون هم، هوا را فشرده کرده و انرژی لازم برای ماشین آلات را فراهم می‌نماید. این کمپرسورها نیز مانند کمپرسورهای پیستونی دارای تنوع بالایی هستند، با این تفاوت که اصولا این دستگاه‌ها برحسب نوع سیستم خنک کننده‌شان به دو دسته کمپرسورهای روغنی و غیر روغنی دسته بندی می‌شوند. به همین دلیل شما می‌توانید بسته به میزان حساسیت ماشین آلاتتان، بودجه تعیین شده برای خرید کمپرسور و حتی میزان نویز و صدای مدنظرتان، یک مورد را به دلخواه انتخاب کرده و از بابت طول عمر دستگاه‌ها اطمینان حاصل نمایید.

کمپرسور روتاری

دیگر کمپرسور مناسب صنعت نساجی، کمپرسورهای روتاری هستند. در این کمپرسورها عمدتا یک جز متحرک درون جزئی ثابت حرکت کرده و با کم کردن حجم هوا، منجر به افزایش فشار و در نتیجه تولید هوای فشرده می‌شود. این ساختار ساده خارج از اینکه به افزایش راندمان، کاهش برق مصرفی و حتی کاهش صدا و لرزش دستگاه کمک می‌کند، سبب می‌شود تا این کمپرسورها قابلیت تغییر سرعت نداشته باشند و صرفا در دو وضعیت خاموش یا روشن قرار بگیرند. از این رو کمپرسورهای روتاری عمدتا در فرآیندهای مدوامی مورد استفاده قرار می‌گیرند که در آن‌ نیاز به حجم ثابتی از هوای فشرده وجود داشته باشد.

عوامل موثر در انتخاب کمپرسور مناسب

در قسمت قبل متوجه شدیم که کمپرسورهای بسیاری در دسته انواع کمپرسور مناسب صنعت نساجی قرار می‌گیرند و شما در هنگام خرید، گزینه های فراوانی را پیش روی خود خواهید داشت. به همین دلیل بهتر است علاوه بر آشنایی با انواع این دستگاه‌ها، با عوامل موثر در انتخاب یک کمپرسور مناسب نیز آشنا باشید تا بتوانید خریدی آگاهانه و حرفه ای را تجربه نمایید. این موارد عبارتند از:

ظرفیت مورد نیاز

هرکدام از دستگاه‌ها و ماشین آلات شما بسته به کاربردشان، نیاز به مقدار معینی از هوای فشرده دارند، که اگر این مقدار تامین نشود بهره وری دستگاه با مشکل مواجه شده و اگر بیشتر از این مقدار تامین شود، دچار هدر رفت انرژی خواهید شد. به همین دلیل بسیار مهم است که در هنگام خرید کمپرسور مناسب صنعت نساجی به ظرفیت آن دقت کنید و باتوجه به نیاز خود این مقدار را تعیین کنید.

 بیشتر بخوانید: ظرفیت کمپرسور باد

فشار کاری

هر دستگاهی باتوجه به فرآیندی که طی می‌کند نیاز به هوایی با میزان فشار معینی دارد. به همین دلیل بهتر است در ابتدا فشار مورد نیاز خود را باتوجه به فرمول‌ها و الزامات موجود تعیین کنید و سپس برحسب مقدار بدست آمده، کمپرسوری با فشاری کاری معین خریداری نمایید.

نوع روغن

از آنجایی که روغن یک کالای مصرفی محسوب می‌شود، بهتر است در هنگام خرید کمپرسور به نوع روغن و میزان هزینه و در دسترس بودن آن توجه نمایید. همچنین باید توجه داشته باشید که در برخی از دستگاه‌ها یا ماشین آلات صنعتی وجود کوچکترین آلودگی یا روغنی بهره‌وری مجموعه و در نتیجه کیفیت کالای تولیدی را دچار مشکل می‌کند. به همین دلیل در این مواقع توصیه می‌کنیم که خرید خود را بین کمپرسورهای اویل فری انجام دهید و به هیچ عنوان با انتخاب کمپرسور روغنی سلامت ماشین آلات خود را به خطر نیاندازید.

بیشتر بخوانید: روغن کمپرسور اسکرو

راندمان انرژی

دستگاه‌هایی با راندمان انرژی بالا می‌توانند با صرف انرژی کمتر، کارایی بیشتری از خود نشان دهند. این موضوع سبب می‌شود تا با استفاده از این کمپرسورها هزینه‌های عملیاتی به طور قابل توجهی کاهش پیدا کند و با کاهش مصرف انرژی محیط زیست نیز آسیب کمتری ببیند. به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم که حتما در انتخاب کمپرسور، دستگاهی را برگزینید که راندمان انرژی بالایی داشته باشد.

هزینه‌های نگهداری

برای اینکه بتوانید خریدی مقرون به صرفه و بهینه داشته باشید، بهتر است علاوه بر هزینه ابتدایی به فکر هزینه نگهداری از کمپرسور که شامل مواردی چون هزینه تعویض قطعات مصرفی، هزینه تعویض روغن، هزینه تعمیر قطعات و… می‌شود نیز باشید.

نکات مهم در خرید و نگهداری کمپرسور

برای اینکه بتوانید در هنگام خرید، نصب و نگهداری از انواع کمپرسور مناسب صنعت نساجی به بهترین شکل عمل کنید و در وقت و هزینه‌تان نیز صرفه جویی کنید، تصمیم گرفتیم نکات موجود در هرکدام از مراحل ذکر شده را به تفکیک بیان نماییم و یک بررسی کلی از این فرآیند داشته باشیم. این موارد عبارتند از:

راهنمای خرید کمپرسور

علاوه بر پارامترهایی که در قسمت قبل به آن‌ها اشاره کردیم، برای داشتن خریدی آگاهانه بهتر است به نکات دیگری نیز توجه نمایید. به طور مثال یکی از این موارد مربوط به برند کمپرسور است. از آنجایی که عملکرد درست این دستگاه به شدت حیاتی است و هزینه اولیه و جاری آن نیز بسیار بالاست، پیشنهاد می‌کنیم خرید خود را از بین برندهایی انجام دهید که پیشینه بهتری داشته و در این زمینه شناخته شده‌تر هستند؛ اینچنین می‌توانید از کیفیت دستگاه خود اطمینان حاصل کرده و در صورت بروز مشکل نیز از پشتیبانی بهتری برخوردار شوید.

به غیر از این مورد، فروشگاهی که برای خرید دستگاه انتخاب می‌کنید نیز بسیار حائز اهمیت است، چراکه در صورت عدم اعتبار فروشگاه، ممکن است کالای شما اصالت درستی نداشته باشد و عملا خارج از نداشتن کارایی و بهره وری مدنظرتان، مجبور به خرید مجدد کمپرسور نیز شوید.

آخرین نکته‌ای که باید به آن توجه کنید نیز مربوط به خدمات پس از فروش و گارانتی کالا است. از آنجایی که هر کمپرسوری نیاز به تعمیر و سرویس دوره‌ای دارد، وجود گارانتی و خدمات پس از فروش می‌تواند کمک زیادی به صاحب کمپرسور نماید و حداقل بخشی از نگرانی‌ها و حتی هزینه‌های جاری را کاهش دهد.   

بیشتر بخوانید: راهنمای خرید کمپرسور باد

کمپرسور مناسب نساجی

نکات مهم در نصب و راه‌اندازی کمپرسور مناسب نساجی

بعد از خرید آگاهانه کمپرسور مناسب صنعت نساجی نوبت به نصب و راه اندازی صحیح آن می‌رسد. برای انجام اینکار اولین قدم انتخاب صحیح محل نصب آن است. محلی که انتخاب می‌کنید باید نزدیک به ماشین الات موجود باشد و دسترسی ساده‌ای به منابع آب و برق داشته باشد. خارج از این مورد، محل نصب باید به گونه‌ای باشد که کمپرسور از تابش مستقیم آفتاب دور بوده و در معرض دماهای بسیار بالا یا پایین نیز قرار نگیرد. همچنین توجه فرمایید که تهویه این مکان نیز باید به درستی بررسی شود؛ چراکه کیفیت خروجی کمپرسور وابسته به هوای ورودی آن است و در صورت وجود هرگونه گرد و غبار یا آلاینده در هوای ورودی ممکن است بهره‌وری دستگاه با مشکل مواجه شود.

در مرحله دوم و پس از انتخاب مکان صحیح باید اقدام به راه اندازی این دستگاه نمایید. برای اینکار در ابتدا باید کمپرسور را روی یک پایه ثابت و بدون لغزش قرار دهید و سپس لوله کشی‌های آن را به دقت انجام دهید تا هیچ گونه نشتی ایجاد نشود. پس از لوله کشی نیز باید به سراغ نصب سیستم‌های ایمنی چون شیرهای ایمنی آن رفته و از عملکرد صحیح این موارد اطمینان حاصل نمایید. در آخر نیز باید پارامترهای فنی دستگاه چون میزان فشار، دما، صدا و… دستگاه را به دقت مورد بررسی قرار دهید و از سطح استاندارد آن‌ها اطمینان حاصل نمایید.

نگهداری و تعمیرات دوره‌ای کمپرسور مناسب نساجی

پس از نصب، بحث تعمیر و نگهداری از انواع کمپرسور مناسب صنعت نساجی بسیار حیاتی خواهد بود. برای انجام درست اینکار حتما باید یک برنامه منظم برای بررسی و سرویس دوره‌ای کمپرسور داشته باشید تا از خرابی قطعات جلوگیری کنید. حتما توجه داشته باشید که عمر قطعات مصرفی و میزان روغن موجود در مخزن، باید به دقت بررسی شوند تا بتوانید سر موقع قطعات را تعویض کرده و با افزایش سطح روغن، کارایی دستگاه خود را در بالاترین سطح ممکن نگه دارید.

به غیر از این موارد تمیز کردن کمپرسور و فیلترهای آن نیز از عوامل مهم، در افزایش طول عمر و کارایی محصول بشمار می روند. به همین دلیل بسیار مهم است که یک پرسنل را مامور به انجام مداوم اینکار کنید تا کیفیت هوای خروجی حفظ شده و خیالتان از بابت تمیزی فیلترها راحت باشد.

کمپرسور مناسب صنعت ریسندگی

صنعت نساجی یک صنعت بزرگ و گسترده است که بخشی از آن به صنعت ریسندگی اختصاص می‌یابد. در این صنعت برای اینکه بتوان از الیاف مختلف نخ تولید کرد نیاز به فعالیت مداوم ماشین آلات ریسندگی است. به همین دلیل بسیار مهم است که برای تامین انرژی این ماشین آلات از کمپرسوری استفاده کنید که در تولید هوای فشرده پایدار بوده و توانایی کار بی وقفه را داشته باشد. شما می توانید از انواع کمپرسور پیستونی، اسکرو و روتاری در این صنعت استفاده کنید.

کمپرسور مناسب صنعت بافندگی

دیگر بخش مهم صنعت نساجی مربوط به صنعت بافندگی است. در این صنعت از ماشین آلات بزرگ و پیچیده‌ای استفاده می‌شود. به همین دلیل بسیار مهم است که کمپرسور انتخابی شما توانایی تولید حجم بسیار زیادی از هوای فشرده را داشته باشد تا بتواند انرژی لازم برای راه اندازی این دستگاه‌ها را تامین نماید. به غیر از این مورد از آنجایی که دستگاه‌های بافندگی به اندازه کافی پر صدا هستند، بهتر است در انتخاب کمپرسور به سراغ گزینه‌ای بروید که ارتعاش و صدای کمتری داشته باشد تا فضا برای پرسنل آزاردهنده نشود. کمپرسورهای مناسب صنعت نساجی برای استفاده در صنعت بافندگی نیز مناسب هستند.

کمپرسور مناسب صنعت رنگرزی پارچه

در صنعت رنگرزی برای انجام فرآیندهایی چون مخلوط کردن مواد، انتقال رنگ و رنگرزی به هوای فشرده نیاز خواهد بود. از این رو کمپرسورهایی که در این قسمت بکار گرفته می‌شوند باید توانایی تنظیم فشار و دما را داشته باشند تا ایده‌آل‌ترین شرایط برای انتقال رنگ و رنگرزی ایجاد شود. همچنین، بهتر است در این صنعت از کمپرسوری استفاده شود که در خروجی آن هیچگونه روغن یا آلودگی وجود نداشته باشد، اینچنین فرمولاسیون رنگ‌ها هیچ تغییری پیدا نمی‌کنند و کیفیت رنگ در بالاترین سطح خود باقی خواهد ماند.

جمع بندی

کمپرسورها یکی از کاربردی ترین دستگاه های موجود هستند که می توانند نقش بسزایی در بهره وری مجموعه های تولیدی مختلف داشته باشند. ما در این مقاله سعی کردیم به سراغ انواع کمپرسور مناسب صنعت نساجی برویم و این دستگاه ها را این بار از دیدگاه صنعتگران این حوزه بررسی کنیم. در آخر نیز پیشنهاد می‌کنیم که حتما به نکات گفته شده توجه فرمایید تا هم بهره وری مجموعه خود را افزایش دهید و از لحاظ بودجه بندی بتوانید کاملا مقرون به صرفه عمل نمایید.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

هجده + هشت =