ایرند کمپرسور چیست

همانطور که می‌دانید کمپرسورها یکی از مهم‌ترین دستگاه‌های صنعتی هستند که عدم وجود آن‌ها فرآیندهای تولیدی و خدماتی بسیاری را دچار مشکل می‌کند. این دستگاه‌ به سبب هدف مشخصی که دنبال می‌کند دارای ساختار پیچیده‌ای بوده که هر قطعه در آن بخشی از فرآیند کاری دستگاه‌ را به عهده می‌گیرد. در این میان اما برخی از قطعات از اهمیت بیشتری برخوردارند؛ به طور مثال ایرند یا همان هواساز مرکز اصلی فعالیت این دستگاه بوده و آشنایی با آن می‌تواند ضمن دادن یک آگاهی درست از فرآیند کاری کمپرسور، در افزایش بهره‌وری و نگهداری بهتر از دستگاه نیز کمک کند‌. به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم که تا پایان این مقاله همراه ما باشید تا ایرندها را به طور کامل بررسی کرده و از علائم خرابی تا روش‌های افزایش طول آن را بیان کنیم.

ایرند کمپرسور چیست؟

ایرند کمپرسور اسکرو

مهم‌ترین بخش هر کمپرسوری بخش هواساز یا ایرند آن است؛ چراکه مکش و فشرده سازی هوا برعهده این قطعه بوده و عملا مهم‌ترین بخش فرآیند کاری کمپرسورها توسط ایرند صورت می‌پذیرد. این موضوع سبب شده تا تمام افراد، ایرند را قلب تپنده‌ی کمپرسورها بدانند که با دریافت انرژی به صورت تسمه‌ای یا کوپل مستقیم، حجم هوا را کاهش داده و با افزایش فشار آن، هوای فشرده‌ای باکیفیت و کارآمد تحویل می‌دهد. این واحد باتوجه به نوع کمپرسور می‌تواند نحوه عملکرد و فشار کاری متفاوتی داشته و متناسب با کاربری‌ها و شرایط محیطی مختلفی باشد.

ایرند کمپرسور چگونه کار می کند؟

همانطور که گفتیم ایرندها ممکن است براساس نوع کمپرسور نحوه عملکرد متفاوتی داشته باشند اما عمده این کمپرسورها دارای یک عملکرد بیسیک یا پایه‌ هستند که با کمک دو روتور ایجاد می‌شود.

یکی از این روتورها روتور نر با چهار لوب و دیگری روتور ماده با شش لوب است که با یک فاصله کم از یکدیگر قرار می‌گیرند. روتور نر که به نام روتورهای محرک نیز شناخته می‌شود مستقیما به الکتروموتور متصل شده و با روشن شدن موتور شروع به گردش خواهد کرد که گردش این روتور منجر به گردش روتور ماده اما در خلاف جهت روتور اولیه خواهد شد.

شما می توانید ایرند روتور کمپ آلمان را از فروشگاه کمپرسور نوری تهیه کنید.

ایرند کمپرسور چگونه کار می کند؟

این موضوع سبب می‌شود تا با ایجاد فشار منفی، هوا به درون دو روتور کشیده شده و حفره‌های هوایی ایجاد شوند. این روند تا حدی تکرار می‌شود که حفره‌های هوایی فشرده شده و به یک هوای فشرده داغ و البته کمی ناخالص تبدیل شود که با ورود به واحد‌های رطوبت گیر، فیلتراسیون، خنک کننده و….. تبدیل به یک هوای باکیفیت و مناسب خواهد شد.

بیشتر بخوانید: تنظیمات کمپرسور اسکرو

اجزای ایرند کمپرسور 

حال که با نحوه عملکرد ایرندها آشنا شدیم می‌توانیم تا حدودی اجزای آن را حدس زده و وظایف فشرده سازی را بین آن‌ها تقسیم کنیم. اما برای بررسی دقیق‌تر این موضوع، در ادامه تمامی قطعات موجود در این واحد را بررسی کرده و آن‌ها را معرفی می‌نماییم. این موارد عبارتند از:

  • روتورهای نر و ماده: این دو روتور که در قسمت قبل نیز به آن‌ها اشاره کردیم به صورت مکمل درون هم قرار گرفته و با چرخش در جهت مخالف هوا را فشرده می‌کنند.
  • خروجی هوا: در کمپرسورها قسمتی تعبیه شده تا هوای فشرده شده از واحد ایرند به سایر واحدها با فشار مشخصی انتقال یابید که به آن خروجی هوا می‌گویند.
  • پوشش بیرونی: ایرندها دارای پوشش یا غلافی هستند که اجزای داخلی آن را در بر می‌گیرد.
  • یاتاقان‌ها: این قطعات عمدتا به یاتاقان‌های رانشی و شعاعی معروفند که از روتورها نگهداری کرده و وظیفه حمایت از آن‌ها را دارند.
  • آنلودر: آنلودر یا همان شیر کنترل کننده، وظیفه مکش هوا را از بیرون دستگاه به داخل واحد ایرند را داشته و ورود و خروج هوا را به این واحد کنترل می‌کند.
  • فیلتر هوا: فیلتر هوا درست قبل از آنلودر قرار گرفته و منجر به تصفیه هوای ورودی به ایرند می‌شود.

خرابی ایرند کمپرسور

واحد ایرند باتوجه به فعالیت مداوم و حساسی که دارد گاهی اوقات دچار مشکلاتی از قبیل خرابی قطعات مختلف می‌شود. به همین دلیل بسیار مهم است که قبل از گسترده‌تر شدن مشکل یا خرابی از وجود آن اطلاع یابیم و آن را رفع کنیم. اما چگونه؟ برای اطلاع از خراب شدن دستگاه کافیست به چند علامتی که در ادامه به آن‌ها اشاره می‌کنیم، توجه کرده و در صورت بروز هرکدام، سریعا با تعمیرکاران متخصص و مجرب این حوزه ارتباط بگیرید. این علائم شامل:

کاهش عملکرد

کاهش عملکرد دستگاه اولین علامتی است که پس از خراب شدن ایرند مشهود خواهد بود. در واقع اگر فشار کار هوای خروجی کمتر از انتظار بود و دستگاه نمی‌توانست انرژی لازم برای سایر دستگاه‌ها را تامین کند باید سریعا روند فشرده سازی را قطع و دستگاه را برای تعمیر ارجاع دهید. این علامت ممکن است پس از بروز طیف گسترده‌ای از خرابی‌ها چون انسداد فیلتر، خرابی آنلودر، سایش اجزای داخلی و…. اتفاق بیافتد، به همین دلیل بسیار مهم است که مرحله عیب یابی بی‌نقص انجام شود.

افزایش مصرف انرژی

دومین علامت مهمی که نشان دهنده خرابی جدی و قابل تامل ایرند است، افزایش مصرف انرژیست. به طور کلی باید بدانید که سطح مصرف انرژی در کمپرسورها مقدار ثابتی خواهد داشت؛ به همین دلیل اگر دستگاه به طور ناگهانی و برای تولید هوای فشرده‌ای یکسان با نمونه‌های قبلی، نیاز به برق بیشتری داشت، حتما یکی از اجزای داخلی آن دچار مشکل شده و خرابی دستگاه جدی است.

علائم خرابی ایرند کمپرسور

صدا و ارتعاش زیاد

یکی از علائمی که ممکن است آن را خیلی جدی نگیرید اما نشانی از خرابی مکانیکی دستگاه باشد، صدا و ارتعاش غیر عادی دستگاه است. اگر کمپرسور شما موقع فشرده سازی هوا لرزش زیادی داشت یا صدایی غیر روتین ایجاد نمود، باید به فکر عیب یابی مکانیکی آن باشید.

بیشتر بخوانید: علت لرزش کمپرسور باد

افزایش دمای عملیاتی

همانطور که می‌دانید ایرندها دارای عملکرد پیچیده و زمانبری هستند، به همین دلیل منطقیست که فضای کلی ایرند کمی گرم شود، اما اگر مشاهده کردید که دمای دستگاه بیش از حد بالا رفته، به هیچ عنوان آن را عادی یا  نتیجه شرایط محیطی فرض نکنید، چراکه این علامت نشانه خرابی جدی دستگاه است که می‌تواند در صورت تداوم به سایر قطعات ایرند یا حتی کمپرسور نیز آسیب برساند.

نشتی روغن

اگر کمپرسور شما از نوع اویل فری نباشد، یکی از قطعات مهم کمپرسور تبدیل به سیستم روغن کاری آن می‌شود. این سیستم، روغن را به تمامی اجزا مخصوصا بین دو روتور می‌رساند. به همین دلیل اگر مشاهده کردید که از واحد ایرند روغن نشت می‌کند به احتمال زیاد واشرها، اجزای متحرک دستگاه، سیستم روغن کاری و… دچار مشکل شده‌اند و نیاز به تعمیر یا تعویض دارند.

افت فشار

اگر اختلاف فشار هوای خروجی تا نقطه مصرف شما ۱۰ درصد باشد همه چیز طبیعیست اما اگر این مقدار بیشتر شده و شما شاهد افت ناگهانی فشار بودید باید به سلامت دستگاه خود شک نمایید. (البته توجه داشته باشید که در محیط‌های سرد یا فصل زمستان این افت تا حد کمی و به صورت طبیعی قابل قبول است و نیازی به نگرانی نیست)

روش های افزایش طول عمر ایرند کمپرسور

حال که با علائم خرابی ایرندها آشنا شدیم باید بگوییم که متاسفانه خرابی هر کمپرسور برابر با نقص در عملکرد مجموعه، صرف هزینه و وقت زیاد، امکان ایجاد عیب‌های گسترده‌تر و غیر قابل جبران و…. است. به همین دلیل بهتر است قبل از اینکه دستگاه دچار مشکل شود، از بروز آن جلوگیری کنیم و به نحوی طول عمر ایرند و به طور کلی کمپرسور را افزایش دهیم. برای انجام اینکار همراه ما باشید تا روش‌های افزایش طول عمر ایرندها را بازگو کرده و آن‌ها را بررسی نماییم. این موارد عبارتند از:

روتین نگهداری منظم

برای اینکه دستگاه‌ شما همواره در بالاترین میزان بهره‌وری خود کار کند بهتر است طی بازه‌های زمانی مشخص ضمن تمیز کردن دستگاه و تعویض قطعات مصرفی آن، عملکرد آن را تست نموده و کوچک‌ترین عیب‌های آن را رفع کنید.

استفاده از روغن مناسب

بسیاری از افراد برای صرفه جویی در هزینه از روغن موتور، ترمز و… در کمپرسور خود استفاده می‌کنند. اینکار سبب می‌شود تا رفته رفته قطعات دستگاه شما فرسوده شده و خنک کاری قطعات نیز به درستی انجام نشود. به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم که حتما از روغن‌های مخصوص کمپرسور استفاده کرده و به برند و کیفیت آن نیز توجه ویژه‌ای داشته باشید.

بیشتر بخوانید: روغن کمپرسور اسکرو

پاکسازی آن

همانطور که در قسمت قبل اشاره کردیم یکی از مواردی که منجر به کاهش عملکرد دستگاه می‌شود انسداد فیلترها است. به همین دلیل و برای جلوگیری از این موضوع باید در باز‌ه‌های زمانی مشخصی انواع فیلتر، فضای بیرونی دستگاه، قسمت‌های مکانیکی ایرند و… را پاکسازی نمایید تا بهره‌وری دستگاه کاهش نیابد.

کنترل حرارت

با افزایش دمای دستگاه عملکرد بسیاری از قطعات ایرند با مشکل مواجه شده و در صورت تداوم این موضوع ممکن است ایرند به طورکلی از کار بیافتد و ایرادی اساسی پیدا کند. به همین دلیل پیشنهاد می‌کنیم که حتما با استفاده از بررسی سیستم خنک کننده و استفاده از دستگاه‌های کنترل دما، دمای ایرند را همواره چک کرده و درصورت بالارفتن دما، به سرعت دستگاه را خاموش کرده و به سراغ عیب یابی آن بروید. در ضمن توجه داشته باشید که برای کنترل این موضوع، محیط دستگاه نیز تاثیر بسزایی داشته و بهتر است کمپرسور در مکان‌هایی خنک با تهویه مناسب قرار بگیرد.

جمع بندی

همانطور که بارها اشاره کردیم ایرند مهم‌ترین واحد کمپرسور است که وظیفه فشرده سازی هوا را بر عهده داشته و سلامت آن نقش مهمی در بهره‌وری دستگاه و در نهایت مجموعه صنعتی شما خواهد داشت. به همین دلیل در این مقاله سعی کردیم به طور کامل به معرفی ایرندها بپردازیم و نحوه عیب یابی و افزایش طول عمر آن را نیز بازگو کنیم. در آخر نیز پیشنهاد می‌کنیم که حتما کوچک‌ترین نشانه‌های خرابی دستگاه را جدی گرفته و با تعمیر آن از خرابی‌های گسترده‌تر جلوگیری نمایید.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

ده + هفده =