یکی از تجهیزات پراستفاده در صنایع مختلف کمپرسور باد میباشد. این دستگاه برای بسیاری از ماشینآلات و ابزارآلات صنایع مختلف به تولید هوای فشرده میپردازد. معمولا کمپرسور باد به هنگام کار باید کمترین ارتعاش را داشته باشد. در صورتی که دستگاه کمپرسور باد با لرزش کار کند، باید فورا نسبت به خاموش کردن آن اقدام کرد و به عیبیابی و رفع مشکل دستگاه پرداخت تا از ورود آسیب جدی به سایر قطعات دستگاه جلوگیری شود. به همین دلیل در این مقاله به بررسی انواع علت لرزش کمپرسور باد میپردازیم تا از مشکلات احتمالی جلوگیری شود، پس با کمپرسور نوری همراه باشید.
دلایل لرزش کمپرسور باد
کمپرسور باد از جمله تجهیزات پرکاربردی میباشند که جهت فشرده و ذخیرهسازی هوا مورد استفاده قرار میگیرد. بنابراین سلامت کمپرسور باد تاثیر فراوانی در عملکرد صحیح آن دارد، هنگامی که کمپرسور باد دچار لرزش میگردد، باید علت وقوع ارتعاشات آن مورد بررسی قرار گیرد تا بتوان بهترین عملکرد را از کمپرسور باد شاهد بود. میتوان برخی از دلایل مهم لرزش کمپرسور باد را به صورت زیر بیان کرد:
پیچ و مهره های نصب شده
یکی از مهمترین دلایل لرزش کمپرسور باد، پیچ و مهرههای معیوب به کار رفته در آن میباشد. همچنین در صورتی که پیچها به درستی بسته و ثابت نشوند کمپرسور باد از پایداری لازم به هنگام کار برخوردار نخواهد بود، بنابراین اگر کمپرسور باد دارای نشانههای زیر است، علت لرزش آن پیچ و مهرههای آن میباشد.
- شل بودن پیچ و مهرهها: در صورتی که پیچ و مهرههای کمپرسور باد شل باشند، نمیتوانند به خوبی از کمپرسور باد حمایت کنند، بنابراین کمپرسور باد به هنگام انجام فرآیند فشردهسازی هوا دچار لرزش میگردد. در صورتی که حتی یکی از پیچ و مهرهها دچار شلشدگی باشد، میتواند تعادل کلی سیستم را بر هم زند، بنابراین باید نسبت به محکم کردن پیچ و مهرهها اقدام کرد.
- ناهمواری و معیوب بودن پیچ و مهرهها: در صورتی که پیچ و مهرههای کمپرسور باد دچار ناهمواری و آسیب شده باشند، از کمپرسور باد پشتیبانی لازم را انجام نمیدهند، بنابراین باید به تعویض آنها پرداخت.
- ناهماهنگی پیچ و مهرهها: زمانی که پیچ و مهرهها به خوبی به کمپرسور متصل نشوند، دستگاه به درستی کار نخواهد کرد، بنابراین باید از نصب پیچ و مهرهها متناسب با نوع و وزن کمپرسور باد مطمئن گردید.
برای خدمات نصب و راه اندازی کمپرسور اسکرو با کارشناسان کمپرسور نوری تماس بگیرید
براکت های نصب شده
براکتهای نصب شده نیز تاثیر مستقیمی بر عملکرد کمپرسور باد میگذارند، بنابراین نصب و انتخاب نامناسب این براکتها موجب لرزش کمپرسور باد و حتی آسیب به قطعات آن و تجهیزات اطرافش میگردد. برخی از عوامل نشاندهنده استفاده از براکت نامناسب در دستگاه کمپرسور باد را میتوان این طور بیان کرد:
- استفاده از براکت نامناسب: اگر از براکتهای نامناسب استفاده شود، کمپرسور دچار لرزش و ناپایداری میگردد، بنابراین نوع براکت باید متناسب با مدل، اندازه و وزن کمپرسور باد انتخاب گردد.
- نصب نادرست: براکتها باید به طور درست و اصولی به سقف، دیوار و کمپرسور باد متصل شوند، اگر اتصال آنها به خوبی صورت نگیرد، دستگاه کمپرسور باد دچار لرزش و لقی میگردد.
- مواد نامناسب: تولید براکتها باید با مواد باکیفیت و مستحکمی صورت گیرد تا بتواند وزن کمپرسور را تحمل کند. اگر از مواد نامرغوب و ضعیف در ساخت براکتها استفاده شود، براکتها دچار خمیدگی و شکستگی میگردند، بدین ترتیب کمپرسور دچار لرزش میشود.
- فرسودگی یا آسیب: با گذشت زمان از استحکام براکتها کاسته شده و آنها دچار فرسودگی میگردند. بنابراین با مشاهده فرسودگی و آسیب براکتها باید نسبت به تعویض آنها اقدام کرد.
- نبود لرزهگیر: در صورتی که کمپرسور در مکانی با ناهمواری زیاد نصب شده باشد باید براکتها را به همراه لرزهگیر استفاده کرد. لرزهگیرها مانع از انتقال لرزش به کمپرسور باد میگردند و منجر به پایداری دستگاه کمپرسور باد میشوند.
نامناسب بودن محل نصب
محل نصب کمپرسور تاثیر زیادی بر کارایی اصولی کمپرسور باد و لرزش کم دستگاه دارد. اگر کمپرسور در مکانی نامناسب نصب شود دچار لرزشهای ناخواسته خواهد شد که ممکن است موجب آسیب به قطعات دستگاه و دیگر تجهیزات موجود در اطراف آن گردد. برخی از عوامل نشان دهنده نامناسب بودن محل نصب دستگاه به قرار زیر هستند:
- سطح ناهموار: اگر دستگاه کمپرسور باد در مکانی ناصاف و ناهموار نصب گردد، باید شاهد لرزش دستگاه بود، بنابراین باید ابتدا محل نصب دستگاه را تراز کرد و از پایههای لرزهگیر جهت نصب کمپرسور استفاده نمود.
- کفپوش نامناسب: اگر کمپرسور بر سطوح نرم و چوبی نصب شود، با روشن شدن دستگاه، لرزش به آن منتقل میشود، بنابراین باید تا حد ممکن دستگاه کمپرسور باد را بر سطوح بتنی و سکوهای محکم نصب و ثابت کرد.
- نداشتن فضای کافی: اگر کمپرسور در مکانی نصب شود که فضای مناسبی برای عبور هوا وجود نداشته باشد، کمپرسور خیلی زود گرم شده و دچار لرزش میگردد. بنابراین باید کمپرسور باد در مکانی با تهویه مناسب نصب شود.
- لنگر نشدن به زمین: اگر کمپرسور باد به خوبی به زمین لنگر نشود دچار حرکت و لرزش میگردد. بنابراین برای رفع این مشکل باید با استفاده از پیچ و مهرههای مناسب دستگاه را به زمین لنگر کرد.
- وجود دستگاههای متحرک در نزدیکی کمپرسور باد: اگر دستگاههای متحرکی همانند فن و موتور در نزدیکی کمپرسور باد وجود داشته باشد، ممکن است لرزش این دستگاهها به کمپرسور منتقل گردد و منجر به افزایش لرزش کمپرسور باد شود. بنابراین بهتر است کمپرسور باد را از اشیاء متحرک دور کرد یا جهت مهار لرزش دستگاه از لرزهگیر استفاده نمود.
خراب بودن تسمه ها
تسمهها از اجزای مهم در کمپرسور باد محسوب میشوند که نیرو را از موتور به سایر قطعات کمپرسور باد همانند پمپ هوا منتقل میکنند. اگر تسمهها دچار خرابی شوند، دستگاه دچار لرزش و آسیب شده و عملکرد آن مختل میگردد. برخی از موارد نشاندهنده خرابی تسمهها را میتوان این چنین بیان کرد:
- ترکخوردگی یا ساییدگی: اگر سطح تسمه دچار خرابی یا ترک خوردگی غیرمعمولی شود، نشاندهنده خرابی آن میباشد، بنابراین باید نسبت به تعویض تسمه عمل کرد.
- شلی یا کشش بیش از حد: تسمهها باید از استحکام بالایی برخوردار باشند تا به درستی به انتقال قدرت به موتور بپردازند، اگر تسمهها شل باشند یا بیش از حد کشیده شوند، ممکن است دچار لیزخوردگی شده و منجر به لرزش دستگاه شوند. بنابراین باید از تسمههای مرغوب در کمپرسور باد استفاده کرد.
- صداهای غیرعادی: در صورتی که به هنگام کار کردن دستگاه صدای ناله و جیر جیر به گوش برسد، نشان از خرابی تسمه دارد، بنابراین بهتر است از روغن و گریس مناسب تسمه استفاده کرد و در صورت رفع نشدن صدا باید به تعویض تسمه کمپرسور باد پرداخت.
- عملکرد نادرست: اگر کمپرسور با قدرت کم و لرزش کار کند، امکان دارد که تسمه آن دچار خرابی شده باشد، بنابراین بهتر است نسبت به تعویض تسمه پرداخت.
عملکرد نادرست بلبرینگ
بلبرینگها اثر فراوانی بر عملکرد روان و بدون لرزش دستگاه کمپرسور باد دارند. معمولا از بلبرینگها در قسمتهای مختلفی از دستگاه کمپرسور باد همانند محورها، پمپ هوا، موتور و… استفاده میگردد تا اصطکاک را کاهش دهد و موجبات حرکت روان اجزای کمپرسور باد را فراهم نماید. برخی از عوامل نشاندهنده عملکرد نادرست بلبرینگ و لرزش دستگاه کمپرسور باد به قرار زیر هستند:
- صداهای غیرعادی: در برخی مواقع بلبرینگها به هنگام خرابی صداهای نامتعارفی همانند غرش، جیر جیر و ناله در کمپرسور باد ایجاد میکنند، برای این منظور باید خرابی و فرسودگی بلبرینگها را مورد بررسی قرار داد.
- گرمای بیش از حد: بلبرینگهایی که دچار عیوب هستند، به تولید گرمای بیش از حد میپردازند، به همین دلیل اجزای دیگر دستگاه کمپرسور باد را نیز تحت تأثیر قرار میدهد و ممکن است آنها را دچار آسیب نمایند.
- لرزش: اگر کمپرسور به طور غیرمعمول و با صدای ناخوشایند دچار لرزش شود، امکان دارد لرزش آن به دلیل خرابی بلبرینگ باشد که باید نسبت به تعویض بلبرینگ اقدام کرد.
- سفت شدن و گیر کردن: در صورتی که بلبرینگ به سختی کار کند و اجزای آن دچار گیر باشند، ممکن است نشان از خرابی بلبرینگ داشته باشد، بنابراین بهتر است اجزای بلبرینگ را به درستی روغنکاری و تمیزکاری نمود.
- نشت روغن و گریس: اگر روغن و گریس از بلبرینگ دچار نشتی شوند، نشان میدهد که بلبرینگها پوسیدگی دارند و میتواند موجب لرزش دستگاه کمپرسور گردند، بنابراین باید نسبت به تعمیر و تعویض بلبرینگها اقدام کرد.
بیشتر بخوانید: علت بالا رفتن دمای کمپرسور اسکرو
نزدیکی به دستگاه های دیگر
اگر دستگاه کمپرسور باد را در کنار دیگر دستگاهها قرار دهید، ممکن است موجب لرزش ناخواسته این دستگاهها و آسیب قطعات کمپرسور شود. معمولا لرزش کمپرسور باد به دلایل گوناگونی همانند فن، پمپ هوا و موتور اتفاق افتد. دلایل زیر نشان میدهند علت لرزش دستگاه کمپرسور باد نزدیکی به دستگاههای دیگر میباشد، این دلایل به قرار زیر میباشند:
- منتقل شدن لرزش: اگر کمپرسور باد در مجاورت دستگاههای دیگری همانند موتور، ژنراتور، پمپها و… نصب شود، لرزش این دستگاهها میتواند موجب لرزش دستگاه کمپرسور باد گردد، بهتر است جهت مهار لرزش دیگر دستگاهها از لرزهگیر استفاده کرد.
- افزایش شدت لرزش: در برخی موارد اگر کمپرسور باد در نزدیکی دیگر دستگاهها نصب شود، عملکرد این دستگاهها موجب افزایش لرزش طبیعی دستگاه کمپرسور باد میگردد، بنابراین بهتر است کمپرسور باد را دورتر از دستگاههای مختلف نصب کرد.
- نداشتن فضای کافی: اگر در اطراف کمپرسور فضای کافی وجود نداشته باشد، هوا به درستی به آن نمیرسد، در نتیجه کمپرسور بیش از حد گرم شده و دچار لرزش میشود. بنابراین کمپرسور باد را باید در مکانی با تهویه مناسب نصب نمود.
خرابی میل لنگ و یاتاقان
میل لنگ و یاتاقان از مهمترین اجزای موتور کمپرسور باد محسوب میشود، این تجهیزات تاثیر فراوانی بر روانسازی، تبدیل حرکت چرخشی به خطی و کاهش اصطکاک دستگاه کمپرسور باد دارد. اگر میل لنگ و یاتاقان دچار خرابی گردد، عملکرد دستگاه کمپرسور باد دچار لرزش شده و حتی ممکن است زمینهساز آسیب جدی به سایر اجزای موتور گردد. میتوان برخی از علائم خرابی میل لنگ و کمپرسور باد را این گونه بیان نمود:
- لرزش بیش از حد: در صورتی که میل لنگ و یاتاقان دچار خرابی شدید شوند، کمپرسور باد حتی در دورهای پایین نیز دچار لرزش شدیدی میشود، بنابراین جهت جلوگیری از خرابی این تجهیزات باید به طور مرتب به بررسی آنها پرداخت.
- کاهش قدرت: اگر کمپرسور با قدرت کمتر از حد کار کند، ممکن است میل لنگ یا یاتاقان آن دچار خرابی شده باشد، بنابراین باید با انجام اقدامات پیشگیرانه مانع از خرابی این اجزا کمپرسور گردید.
- گرمای بیش از حد: اگر موتور کمپرسور بیش از حد معمول گرم شود، امکان ذوب روغن و گریس را فراهم میکند، در نتیجه به یاتاقانها آسیب جدی وارد میشود، بنابراین باید مانع از گرم شدن بیش از اندازه موتور کمپرسور شد.
- صدای غیرعادی: در صورتی که موتور کمپرسور باد صداهای مختلفی همانند غرش، تق تق، جیرجیر و… داشته باشد، دلیلی بر خرابی یا فرسودگی یاتاقانها دارد، بنابراین باید علائم آلودگی کمپرسور باد را برطرف ساخت.
- نشتی روغن: زمانی که موتور کمپرسور دچار نشت روغن و گریس شود، شاید علتی از خرابی یاتاقانها دارد، بنابراین باید فرسودگی احتمالی یاتاقانها را برطرف کرد و به استفاده از روغن و گریس مناسب پرداخت.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم مهمترین دلایل ایجاد لرزش در کمپرسور باد را مورد بررسی قرار دهیم، اجزای همانند بلبرینگ، پیچ و مهره، میل لنگ و… از مهمترین اجزای هستند که ممکن است باعث لرزش کمپرسور باد گردند. بنابراین باید در موقع مناسب نسبت به سرویس دستگاه پرداخت و کمپرسور باد را در مکانی صاف و تراز با تهویه مناسب قرار داد. همچنین بهتر است جهت کاهش لرزش دستگاه کمپرسور باد از لرزهگیرهای مناسب استفاده کرد.
اگر کمپرسور باد شما دچار لرزش است و با راهکارهای بالا نتوانستید مشکل آن را حل کنید حتما برای تعمیر کمپرسور خود با ما در تماس باشید.
بدون دیدگاه