اجزای درایر تبریدی

هوای فشرده تولید شده توسط کمپرسور هوا غالباً حاوی ذرات ناخالص، روغن، رطوبت و آلاینده‌های دیگر است که با چشم قابل مشاهده نیستند، اما می‌توانند تاثیر مخربی بر ماشین‌آلات و ابزارهای صنعتی داشته باشند. دستگاه درایر تبریدی با حذف رطوبت و کاهش دمای هوای خروجی از کمپرسور، از خوردگی قطعات و زنگ‌زدگی آنها جلوگیری کرده و طول عمرشان را افزایش می‌دهد.

این دستگاه به دلیل کاربری آسان، در بسیاری از کارخانجات و به خصوص در مکان‌هایی که رطوبت هوا می‌تواند منجر به فساد مواد غذایی و میوه‌ها شود، مورد استفاده قرار می‌گیرد. درایر تبریدی از اجزای مختلفی تشکیل شده است که در مجموع، عملکردی مناسب برای تولید هوای خشک فشرده ارائه می‌کنند. به همین دلیل، از این محصول در صنایع مختلفی نظیر صنایع غذایی، دارویی، الکترونیک و در فرآیندهایی که حساسیت بالایی به رطوبت دارند، استفاده می‌شود.

در ادامه این مقاله، به معرفی اجزای اصلی درایر تبریدی و شرح وظایف هر یک می‌پردازیم.

برای خرید درایر تبریدی از فروشگاه کمپرسور نوری کلیک کنید

اجزای درایر تبریدی

درایر تبریدی به عنوان یکی از متداول‌ترین خشک‌کن‌های صنعتی شناخته می‌شود که معروف به درایرهای یخچالی نیز است. این درایر از اجزای مختلفی برخوردار می‌باشد که هر کدام وظایفی دارند، می‌توان مهمترین اجزای درایر تبریدی را این طور شرح داد:

کمپرسور

کمپرسور باد در سیکل تبرید، گاز مبرد را فشرده می‌کند و در واقع یکی از اجزای اصلی و قلب سیستم تبرید به حساب می‌آید. گاز مبرد هنگام ورود به کمپرسور، فشرده شده و در نتیجه، دچار افزایش دما و فشار می‌شود. افزایش دمای هوا، نقطه شبنم آن را بالا می‌برد و به تبع آن، بخار آب موجود در هوا به مایع تبدیل می‌شود.

کندانسور

کندانسور

هوای داغ و فشرده شده توسط کمپرسور به کندانسور منتقل می‌شود تا خنک شود. کندانسور با استفاده از فن یا کویل‌های خنک‌کننده، هوای فشرده و گرم کمپرسور را خنک می‌کند تا بخار آب مبرد در فرآیند خنک‌سازی به مایع تبدیل شود.

شیر انبساط

 

شیر انبساط

هنگامی که مایع مبرد از شیر انبساط یا لوله مویی عبور می‌کند، به دلیل کاهش سطح، با افت فشار و تبخیر مواجه می‌شود. این کاهش فشار شدید موجب تبخیر سریع مایع مبرد و تبدیل آن به گاز می‌شود.

شیر گازی مبدل گرمایی

در فصل زمستان، به دلیل پایین بودن دمای هوای فشرده تولیدی توسط کمپرسور، دمای گاز مبرد در اوپراتور نیز کاهش می‌یابد. این امر موجب یخ‌زدگی کمپرسور و لوله‌های ورودی آن می‌شود و افت فشار قابل‌توجهی در سیستم تبرید به وجود می‌آورد. شیر گازی مبدل گرمایی یکی از قطعات به‌کار رفته در سیستم تبرید است که برای جلوگیری از یخ‌زدگی سیستم تعبیه شده است. این شیر مقداری از گاز گرم خروجی کمپرسور را به بخش ورودی آن هدایت می‌کند و بدین ترتیب از یخ‌زدگی سیستم تبریدی و لوله‌های ورودی جلوگیری به عمل می‌آورد.

بیشتر بخوانید: انواع درایر تبریدی

اوپراتور

اوپراتورها در واقع لوله‌های مسی یا آلومینیومی هستند که دارای پره‌های فلزی می‌باشند. هنگامی که هوای فشرده و مرطوب از داخل لوله‌های اوپراتور عبور می‌کند، این هوای گرم و فشرده در تماس با مایع مبرد سرد شده در اوپراتور قرار می‌گیرد. در نتیجه، گرمای هوای فشرده توسط مبرد جذب شده و هوای فشرده سرد می‌شود. از طرف دیگر، بخار آب موجود در هوا با افت دما مواجه شده و چگالش می‌یابد و به مایع تبدیل می‌شود.

مبدل گرمایی

مبدل گرمایی

یکی از اجزای کلیدی در خشک‌کن تبریدی، مبدل گرمایی است. این قطعه، هوای خشک‌شده را پیش از خروج از سیستم، گرم می‌کند. این کار مانع از ایجاد چگالش هوا هنگام خارج شدن از خشک‌کن می‌شود.

لوله مویی

لوله مویی از جمله قطعاتی است که در مسیر جریان مبرد تعبیه می‌شود. این قطعه با کاهش فشار مبرد، باعث تبخیر آن می‌شود. لوله مویی نقش موثری در کاهش دمای هوای فشرده نیز دارد.

سپراتور

بعد از اوپراتور، قطعه‌ای به نام سپراتور در مسیر جریان مبرد قرار داده می‌شود. هوای خشک شده خروجی اوپراتور از این سپراتور عبور می‌کند. سپراتور وظیفه‌ی جداسازی روغن و رطوبت از این هوا را بر عهده دارد و در نهایت، هوای خشک و بدون رطوبت را به سمت خروجی‌های درایر هدایت می‌کند.

میکروفیلتر اولیه

میکروفیلتر

میکروفیلتر اولیه وظیفه‌ی از بین بردن ذرات آلاینده بزرگ‌تر از یک میکرون مانند ذرات گرد و غبار، ذرات معلق، روغن، رطوبت و … را بر عهده دارد. این فیلترها پیش از میکروفیلترهای ثانویه قرار می‌گیرند. برخی از دستگاه‌ها به‌طور ذاتی در ساختار داخلی خود به این میکروفیلتر مجهز هستند، اما در برخی برندها باید به‌طور جداگانه تهیه و در خارج از دستگاه نصب شود.

میکروفیلتر ثانویه

میکروفیلتر ثانویه قطعه‌ای است که پس از میکروفیلتر اولیه نصب می‌شود. این قطعه برای حذف آلاینده‌های بسیار ریز در هوای فشرده تا ۰٫۰۱ میکرون به کار می‌رود. معمولاً این قطعه پیش از تجهیزات پنوماتیکی تعبیه می‌شود.

تابلو برق

تابلو برق

تابلو برق در درایر تبریدی مجهز به چراغ‌های سیگنال و نمایشگرهای مختلفی است و با استفاده از این ابزارها، اطلاعات گوناگونی از جمله دمای هوای فشرده، ولتاژ، جریان و وضعیت عملکرد سیستم را نشان می‌دهد.

جمع بندی

در ابن مقاله به معرفی اجزای درایر تبریدی پرداختیم و وظیفه هر کدام از این اجزا را در عملکرد دستگاه تبریدی بیان کردیم. درایر تبریدی یکی از دستگاه‌های پرکاربرد در صنعت محسوب می‌شود، برای آن که این دستگاه بهترین کارایی را داشته باشد، باید در زمان‌های مشخص به بررسی همه اجزای درایر تبریدی پرداخت و در صورت نیاز به تعمیر و سرویس آن‌ها اقدام کرد تا هیچ گونه خللی در کار این دستگاه‌ها ایجاد نشود. شما می توانید برای خرید انواع درایر تبریدی با کارشناسان ما در کمپرسور نوری تماس بگیرید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

10 + ده =