مخزن کمپرسور اسکرو

کمپرسورهای اسکرو یکی از متداول‌ترین نوع کمپرسورها هستند که به سبب کاربرد گسترده‌ای که دارند، اکثر صاحبان صنایع یا کارگاه‌های کوچک و شخصی با آن‌ها آشنایی داشته و تجربه کار با آن‌ها را دارند. اما مسئله‌ای وجود دارد که تنها آشنایی سطحی برای استفاده از آن‌ها کافی نیست! در واقع برای اینکه افراد مختلف بتوانند از این دستگاه به درستی استفاده کرده و از خرابی آن جلوگیری نمایند نیاز دارند تا تک به تک اجزای آن را شناخته و اطلاعات درستی از آن‌ها داشته باشند. ما نیز ضمن اطلاع از این موضوع تصمیم گرفتیم در این مقاله به سراغ یکی از مهم‌ترین قطعات کمپرسور اسکرو، یعنی مخزن آن رفته و تمام موارد مربوط به آن را شرح دهیم؛ پس برای آشنایی بیشتر با مخزن کمپرسورها تا پایان این مقاله همراه ما باشید.

مخزن کمپرسور اسکرو چیست؟

مخزن کمپرسور اسکرو یکی از حیاتی‌ترین اجزای کمپرسور اسکرو است که می‌تواند خروجی سیستم هوای فشرده را درون خود ذخیره کرده و در مواقع نیاز در تامین هوای فشرده نقش خود را ایفا نماید. این مخزن‌ها برحسب ویژگی‌هایی چون حجم، فشار کاری، مواد سازنده، نوع طراحی، موقعیت نصب و…. به انواع مختلفی دسته بندی شده و برای موقعیت‌ها و کاربردهای گوناگون بهینه سازی می‌شوند؛ به طوری که تمام کمپرسورها، مخزنی متناسب و مختص به خود را داشته و شما می‌توانید از کمپرسور خود در بالاترین بهره‌وری و با بیشترین میزان ذخیره انرژی استفاده نمایید.

چرا از مخزن کمپرسور اسکرو باید استفاده کرد؟

حالا که به یک تعریف کلی از مخزن کمپرسورها رسیدیم بهتر است در این تیتر به میزان اهمیت استفاده از آن در کمپرسورها بپردازیم. در حقیقت اکثر افراد تصور می‌کنند که تنها کاربرد این مخازن، ذخیره هوای فشرده و استفاده از آن در مواقع نیاز می‌باشد. اما جالب است بدانید این کاربری تنها یکی از دلایل اهمیت وجود مخازن در کمپرسورها خواهد بود و سایر کاربردهای آن شامل موارد زیر خواهد شد:

·        تثبیت فشار: وجود مخزن کمک می‌کند تا هوای فشرده اضافی درون آن ذخیره شده و فشار کلی سیستم تنظیم و در محدوده مشخص و استانداردی تثبیت شود.

·        کاهش سایز کمپرسور: با وجود مخزن نیازی به استفاد از کمپرسورهای ظرفیت بالا نخواهد بود و این موضوع کمک بسزایی در کاهش هزینه‌های ابتدایی و جاری، مصرف انرژی و… می‌کند.

خرید مخزن کمپرسور اسکرو

·        کاهش چرخه کاری و مصرف انرژی کمپرسور: زمانی که هوای فشرده اضافی درون مخزن ذخیره می‌شود، کمپرسور نیازی به کارکرد مداوم نخواهد داشت و با کاهش چرخه کاری آن، مصرف انرژی نیز به همان نسبت کم می‌شود.

·        تخلیه و جمع آوری تراکم و رطوبت: مخزن‌ها علاوه‌بر موارد گفته شده رطوبت تولید شده در فرآیند فشرده سازی هوا را نیز جمع آوردی کرده و در زمان‌های مشخص تخلیه می‌کنند. اینکار منجر به پیشگیری از وارد شدن آسیب به لوله‌ها و سایر قطعات کمپرسور خواهد شد.

 بیشتر بخوانید: کابین کمپرسور اسکرو

اجزای مخزن کمپرسور اسکرو

جالب است بدانید مخازن کمپرسور تنها از یک بدنه درست نشده‌اند و دارای اجزای مختلفی‌اند که هرکدام وظایف مختص به خود را دارند، به همین دلیل در این تیتر می‌خواهیم برای آشنایی بیشتر شما با مخازن کمپرسور اسکرو، اجزای مختلف آن را نام برده و معرفی نماییم. این موارد عبارتند از:

·        سوپاپ اطمینان: از آنجایی که افزایش فشار ممکن است منجر به آسیب دستگاه و گاهی پرسنل شود، از سوپاپ‌های اطمینان استفاده می‌شود تا در صورت بروز این اتفاق، باز شده و هوای فشرده اضافی را تخلیه کند.

·        شیر تخلیه: شیرهای تخلیه معمولا در پایین‌ترین قسمت مخزن تعبیه شده و در خارج کردن رطوبت جمع‌آوری شده کاربرد دارند.

·        بدنه مخزن: بدنه اصلی‌ترین جز مخزن است که عمدتا به شکل استوانه بوده و با حجم، ظرفیت و جنس‌های گوناگونی ساخته می‌شود.

·        گیج فشار: برای نشان دادن میزان فشار داخل مخزن از یک گیج استفاده می‌شود تا اپراتور دستگاه بتواند از میزان فشار مخزن آگاهی یافته و در صورت کم یا زیاد بودن آن اقدامات مربوطه را انجام دهد.

·        سنسورها و تجهیزات کنترلی: گیج فشار، سوپاپ اطمینان و شیرهای تخلیه اتوماتیک برای اینکه بتوانند کار خود را به درستی انجام دهند نیاز به سنسورهای مختلفی چون سنسور فشار دارند. به همین دلیل همواره مخازن از سیستم کنترلی نسبتا پیشرفته‌ای برخوردار خواهند بود.

·        عایق حرارتی: برخی مخازن برای افزایش بهره‌وری، کاهش اتلاف حرارت و جلوگیری از ایجاد رطوبت از یک لایه عایق حرارتی کمک می‌گیرند. البته توجه داشته باشید همه مخازن از این عایق برخوردار نخواهند بود.

مخزن کمپرسور اسکرو و تاثیر آن بر طول عمر کمپرسور

برای اینکه تاثیر مخازن را در افزایش طول عمر کمپرسورها بررسی کنیم باید سری به مطالبی که در قبل به آن‌ها اشاره کردیم، بزنیم. در بررسی میزان اهمیت این محصول بیان شد که استفاده از مخازن سبب می‌شد تا فشاری کاری کمپرسورها کاهش یافته و چرخه کاری آن‌ها کم شود. از طرفی، دیگر کاربرد مخازن نیز مربوط به جمع آوری رطوبت بود که اینکار کمک بسزایی در جلوگیری از تخریب سایر اجزای کمپرسور داشت و از زنگزدگی یا آسیب به قطعات آن جلوگیری می‌کرد.

مخزن کمپرسور اسکرو

حال اگر دیدمان را از حالت جزئی خارج کنیم و تمام این مزایا را به صورت کلی نگاه کنیم متوجه خواهیم شد که تمام این موارد، سبب می‌شوند تا طول عمر کمپرسورها افزایش یافته و بهره‌وری آن‌ها در طول زمان حفظ شود‌. به همین دلیل یکی از مهم‌ترین اجزا در افزایش طول عمر کمپرسور را باید مخزن آن بدانیم و در حفظ و نگهداری از آن کوشا باشیم.

سایز دقیق مخزن کمپرسور اسکرو

از آنجایی که تنوع کلی کمپرسورهای اسکرو بسیار بالاست و از هر کمپرسوری برای یک هدف و کاربری خاص استفاده می‌شود، مخازن نمی‌توانند حجم و سایز ثابتی داشته باشند به همین دلیل امروزه انواع کمپرسورها با سایزهای مختلف ساخته و روانه بازار می‌شوند. این تنوع سبب می‌شود تا پاسخ درستی به نیاز مصرف کنندگان داده شود اما از طرفی نیز گاهی باعث سردرگمی خریدار در انتخاب حجم لازم خواهد شد. اگر شما نیز جز این خریداران هستید توصیه می‌کنیم برای اطلاع از حجم مورد نیاز خود از روش‌های مختلفی چون فرمول‌های محاسباتی، نرم افزارهای تخصصی و.. کمک بگیرید و در این راه از مشورت با متخصصان نیز غافل نشوید.

عوامل موثر بر تعیین سایز مخزن

اما خارج از موارد گفته شده برای اینکه بتوانید حجم حدودی مخزن مدنظرتان را تخمین بزنید، بهتر است از عوامل موثر بر تعیین حجم مخزن نیز آگاهی یافته و محصول مدنظر خود را با این پارامترها بسنجید. در ادامه به برخی از این عوامل اشاره خواهیم کرد، این موارد عبارتند از:

  میزان هوای فشرده لازم: برای تعیین حجم مخزن در ابتدا باید میزان هوای فشرده مصرفی سیستم خود را تخمین بزنید تا متناسب با آن حجمی معقول انتخاب نمایید.

·        نوسانات مصرف هوای فشرده: گاهی برخی صنایع در طول زمان مصرف ثابتی ندارند و همواره میزان مصرف هوای فشرده آن‌ها دچار نوسان است. برای اینگونه کاربری‌ها معمولا توصیه می‌شود که از مخزن‌هایی با حجم بیشتر استفاده کرده تا مخزن بتواند این نوسانات را پوشش دهد.

·        تعداد سیکل روشن و خاموش شدن: اگر کمپرسور شما دارای سیکل کاری کمی است و در زمان کوتاه مرتب خاموش و روشن می‌شود بهتر است از مخزن‌هایی با حجم زیاد استفاده کنید تا کمی فشار کاری از روی کمپرسور برداشته شود.

·         کیفیت هوای فشرده: جالب است بدانید استفاده از مخزن، کیفیت هوای فشرده بالاتر برده و منجر به جداسازی بیشتر روغن از هوا می‌شود. به همین دلیل اگر به هوای فشرده‌ای باکیفیت نیاز دارید ممکن است حجم بیشتری از مخزن را لازم داشته باشید.

بیشتر بخوانید: شاسی کمپرسور اسکرو

جنس و ضخامت مخزن کمپرسور اسکرو

جنس و ضخامت، دو پارامتر اساسی در هنگام خرید مخازن هستند که هرکدام باتوجه به نوع کمپرسور ممکن است مشخصات گوناگونی داشته باشند. اما به طور کلی باید بگوییم که این محصولات به دلیل استحکام بالای فولاد کربنی، فولاد ضد زنگ و آلیاژهای آلومینیومی عمدتا از این متریال ارزشمند ساخته می‌شوند و همواره به دلیل افزایش ایمنی، طول عمر و کاهش هزینه تعمیر و نگهداری از ضخامت استانداردی نیز برخوردارند.

مخزن کمپرسور اسکرو

عوامل موثر بر تعیین ضخامت مخزن

همانطور که گفتیم عمدتا ضخامت مخازن در حالت استاندارد قرار دارد، اما این استاندارد یک میزان ثابت ندارد و می‌تواند با توجه به عوامل مختلفی تغییر کند. در ادامه به این عوامل اشاره می‌کنیم تا بتوانید برحسب آن‌ها، یک مخزن مناسب خریداری کرده و از ایمنی خود و سایر پرسنل نیز محافظت نمایید. از مهم‌ترین این عوامل می‌توان به موارد زیر اشاره نمود:

  •        میزان فشار کاری
  •        قطر مخزن
  •        جنس مخزن
  •        استانداردهای ساخت

 

جمع بندی

در این مقاله سعی شد تا به طور کامل مخازن و مشخصات مربوط به آن‌ها را بررسی نماییم و شما را با این عضو مهم کمپرسور آشنا کنیم. در آخر نیز پیشنهاد می‌کنیم که حتما از اهمیت استفاده از آن‌ها غافل نشده و با مشورت با متخصصان این حوزه یک مخزن مناسب و کاربردی تهیه نمایید.

 

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

2 × 3 =