مقایسه کمپرسور اسکرو و کمپرسور پیستونی می تواند به شما در خرید این کمپرسورها کمک کند. حال برای دانستن این موضوع اول باید بدانید که این مقایسه شامل چه مواردی می شود؟ و یا حتی کمپرسور اسکرو و کمپرسور پیستونی چه کاربردهایی دارند ؟ و درکجا استفاده میشوند؟ در ادامه این مقاله از کارخانه کمپرسور نوری ابتدا به معرفی اجمالی این دو مدل از کمپرسور میپردازیم سپس مهمترین موارد در مقایسه کمپرسور اسکرو و کمپرسور پیستونی را بیان میکنیم تا بتوانید خریدی عالی را تجربه کنید. با ما تا انتهای مقاله همراه باشید.
معرفی کمپرسور اسکرو : کمپرسورها در دو دسته دینامیکی و جا به جایی مثبت قرار میگیرند. کمپرسور اسکرو در دسته جا به جایی مثبت قرار دارد. همانطور که از نام کمپرسور اسکرو مشخص است، این کمپرسور دارای دو روتور مارپیچی نر و ماده در حال چرخش است. زمانی که هوا از بخش های دیگر وارد محفظه میشود، بر اثر مکانیسم این دو قطعه مارپیج حجمش به شدت کاهش پیدا میکند. در نهایت وارد مخزن ذخیره هوا میشود.
معرفی کمپرسور پیستونی : کمپرسور پیستونی همانند کمپرسور اسکرو در دسته جا به جایی مثبت قرار دارد. فشرده سازی هوا در این کمپرسور با استفاده از یک پیستون و سیلندر حول محور میلنگ انجام میشود. ابتدا پیستون پایین میرود، در اثر این حرکت خلا در قسمت محفظه ایجاد میشود. سپس هوای خارج با فشار وارد بخش بالایی پیستون میشود.
مهمترین موارد در مقایسه کمپرسور اسکرو و کمپرسور پیستونی
در مقایسه کمپرسور اسکرو و کمپرسور پیستونی باید به موارد متعددی اشاره کرد. وقتی میخواهیم این دو کمپرسور را با هم مقایسه کنیم، تنها نباید به مزایا و معایب هر کدام از این دستگاهها توجه کنیم. اگرچه که معایب هر کدام از این کمپرسورها بسیار کمتر از مزایای این دو مدل دستگاه است. مقایسه و انتخاب درست در بین کمپرسور اسکرو و کمپرسور پیستونی، در گرو بررسی میزان و نوع فعالیت مورد نظر در صنایع مختلف است.
هر دو این کمپرسورها از محبوبترین کمپرسورهای موجود در بازار هستند. اما انتخاب کدام یک از این کمپرسورهای هوا برای شما مناسب است؟ یکی از مهمترین تفاوتهای کمپرسور پیستونی و کمپرسور اسکرو در شیوه فشرده سازی هوا توسط این دو نوع دستگاه است.
کمپرسور پیستونی بر اثر حرکت و جا به جایی پیستونها درون محفظه سیلندر، هوا را به داخل مخزن مکش میکند. سپس حجم هوا را کاهش میدهد و متراکم میسازد. فرایند متراکم سازی و کاهش حجم هوا درون کمپرسور اسکرو، به دلیل چرخش روتورهای مارپیچ نر و ماده این دستگاه است.
مقایسه کمپرسور اسکرو و کمپرسور پیستونی از لحاظ قیمت خرید
یکی از مهمترین عوامل تعیین کننده در انتخاب و خریداری کمپرسورها میزان هزینه اولیه و قیمت خرید هر کدام از این دستگاهها است. قیمت کمپرسورها بر مبنای مشخصی تعین میشود. اینکه کمپروسور با چه هزینه ای به فروش برسد بستگی به کیفیت قطعاتی که در این دستگاه به کار رفته است، نوع موتور، ضخامت و جنس مخزن آن دارد.
البته کشور سازنده کمپرسور هم میتواند در تعیین قیمت تاثیر گذار باشد. همچنین به طول عمر مفید کمپرسور هم باید توجه کرد. میزان نیاز کمپرسور به سرویس و تعمیرات و نگهداری هم عامل مهمی در قیمت گذاری است.
با توجه به عوامل مطرح شده در مقایسه کمپرسور اسکرو و کمپرسور پیستونی از لحاظ قیمت خرید، برای تهیه کمپرسور اسکرو باید هزینه بسیار بیشتری بپردازید. زیرا کمپرسور اسکرو توان بسیار بالاتری نسبت به کمپرسور پیستونی دارد. قدرت موتور این دستگاه بیشتر است و حجم مخزن آن هم بزرگتر است. لازم به ذکر است که کمپرسورهای پیستونی نیز توان و قدرت بالایی دارند. اما قدرت و سرعت کاهش حجم هوا و همچنین قابلیت استفاده مداوم در کمپرسور اسکرو، دلیل گرانتر بودن این دستگاه در بازار است.
مقایسه کمپرسور اسکرو و کمپرسور پیستونی از نظر هزینه نگهداری و تعمیرات
در نظر گرفتن هزینه تعمیر و نگهداری دستگاهها و تعویض قطعات در کارهای صنعتی اهمیت ویژهای دارد. در کمپرسور اسکرو فقط یک نوع شیر رفت و برگشتی وجود دارد. بنابراین امکان رسوب و کربناته شدن در اجزای این کمپرسور کمتر است. در این دستگاه به دلیل ساختار خاصی که وجود دارد، اجزا کمترین اصطکاک را با هم دارند.
وجود روغن هم مانع از سایش قطعات کمپرسور اسکرو میشود، اما خرید روغن هزینه اضافه ایجاد میکند. همچنین برای تمیز کردن شیر دستگاه نیازی نیست که دستگاه خاموش شود و به این ترتیب کار متوقف نخواهد شد. این کمپرسور هزینه تعمیر و نگهداری به مراتب کمتری دارد و قابلیت تعمیرپذیری بالایی را دارا میباشد.
کمپرسور پیستونی دارای قطعات زیاد و گوناگونی است. بنابراین احتمال اینکه هر کدام از این قطعات خراب شوند بالا است. بیشتر قطعات کمپرسور پیستونی بر خلاف کمپرسور اسکرو زمان کار دستگاه حرکت و اصطکاک ایجاد میکنند. در نتیجه رسوب و فرسایش بیشتری ایجاد میشود و به تمیزکاری بیشتری نیاز است.
در کل هزینه و دفعات تعمیر و نگهداری کمپرسور پیستونی به دلیل داشتن تعداد قطعات بالا و ساییده شدن بیشتر قطعات متحرک مانند میلنگها، بیشتر است. در نتیجه هزینه تعمیر و نگهداری کمپرسور پیستونی به نسبت زیادتر است. در نظر گرفتن این موضوع که برای تعمیر کمپرسور اسکرو نیاز به برون سپاری است اهمیت دارد. اما در کمپرسور پیستونی به برون سپاری کمتری نیاز است.
مقایسه کمپرسور اسکرو و کمپرسور پیستونی در مدل چرخه وظیفه
طراحی کمپرسورهای پیستونی به گونهای ای که مدت زمان کار محدودتری نسبت به کمپرسور اسکرو دارند. دارای سیستم خنک کننده و فن نمیباشند، بنابراین توان اینکه به صورت دائم کار کنند را ندارند. در کل مناسب صنایعی هستند که به نیرو و ساعات کمتری در روز احتیاج دارند. در مقابل سیستم کمپرسور اسکرو به گونهای طراحی شده است که توان کار کردن در مدت زمان طولانی به صورت ۲۴ ساعت و ۷ روز هفته را داشته باشد.
مقایسه کمپرسور اسکرو و کمپرسور پیستونی از لحاظ هزینه عملیاتی
هزینهای که برای تهیه یک کمپرسور در نظر میگیرید تنها شامل هزینه خرید، تعمیرات و نگهداری نیست. بیشترین هزینهای که در طول عمر یک دستگاه کمپرسور صرف آن میشود، هزینه انرژی و برق است. چیزی بیش از ۷۰ درصد هزینههای عملیاتی دستگاه کمپرسور مربوط به مصرف انرژی آن است. با در نظر گرفتن چرخه وظیفه، نوع موتور، حجم و نوع مخرنهایی که در کمپرسور اسکرو استفاده میشود طبیعی است که مصرف انرژی این دستگاه بیشتر از کمپرسور پیستونی باشد. اما با مقایسه کمپرسور اسکرو و کمپرسور پیستونی در زمان کار میتوان متوجه شد که در نهایت بهرهوری کمپرسور اسکرو بیشتر است.
مقایسه کمپرسور اسکرو و کمپرسور پیستونی از نظر دمای هنگام کار
مورد دیگری که ممکن است برای خریداران کمپرسور اهمیت داشته باشه دمای این دستگاه در هنگام کار است. میزان بالا رفتن دمای کمپرسور در استفاده دوباره و مدت زمان خنک شدن آن اثر دارد.
دمای کمپرسور اسکرو کمتر از کمپرسور پیستونی است. در زمان استفاده دمای این دستگاه حدود ۸۰ تا ۱۰۰ درجه است. دلیل این امر استفاده از قطعات استاتیک، کاهش اصطکاک و وجود روغن در این کمپرسور است.
در کمپرسور پیستونی دما به میزان بیشتری بالا میرود. دمای این دستگاه در زمان کار در حدود ۱۵۰ تا ۲۰۰ درجه است. نوع قطعات دینامیک، اصطکاک زیاد این قطعات با یکدیگر و نبود روغن در این دستگاه دلیل افزایش زیاد دمای آن است.
مقایسه کمپرسور اسکرو و کمپرسور پیستونی در نسبت حجم و فشار
قطعا حجم و فشار مورد نیاز در صنایع مختلف میتواند تعیین کننده اصلی در انتخاب نوع کمپرسور باشد. کمپرسورهای پیستونی در مقایسه با کمپرسورهای اسکرو دامنه فشار بیشتر و متنوعتری دارند. که از ۷ تا ۱۰۰ بار متغییر است، این نوع کمپرسورها برای تامین حجم کمتری از هوا مناسب هستند. اگر به حجم هوای زیر ۱۰۰۰ لیتر در دقیقه نیاز دارید کمپرسور پیستونی گزینه مناسبی است.
در مقابل کمپرسورهای اسکرو تنوع کمتری در نسبت حجم و فشار دارند. این میزان از ۷ تا ۱۰ بار را شامل میشود. صنایع بزرگ و بسیار بزرگ که برای انجام کار خود نیاز به حجم بیشتری از هوا دارند بهتر است از کمپرسور اسکرو استفاده کنند. این نوع کمپرسور توانایی هوا در ظرفیت بالا و تامین بیش از ۲۰۰۰ لیتر در دقیقه را دارا است.
مقایسه کمپرسور اسکرو و کمپرسور پیستونی از لحاظ آلودگی صوتی و لرزش
کمپرسور پیستونی در مقایسه با کمپرسور اسکرو سر صدا و لرزش خیلی بیشتری دارد. مسلما بهداشت محیط کار و کم بودن آلودگی صوتی برای حفظ سلامت نیروی کار اهمیت زیادی دارد. پیشنهاد میشود از کمپرسور اسکرو که سرو صدا و لرزش خیلی کمتری دارد ، در صنایعی استفاده شود که به استفاده مدام و طولانی مدت از این دستگاه نیاز دارند.
مقایسه کمپرسور اسکرو و کمپرسور پیستونی از لحاظ کاربرد در صنعت
هر دوی این کمپرسورها در صنایع مختلف بسیار محبوب هستند. اما به دلیل ویژگیها و کاربردی که هر کدام دارند، در بعضی مشاغل و صنایع بیشتر استفاده میشوند.
کمپرسور پیستونی بیشتر در کارگاهها و مشاغل کوچک استفاده میشود. کارگاههای چوب و نجاری، کارگاههای ساختمانی، تعمیرگاهها و گاراژهای ماشین، رنگ آمیزی و نقاشی ماشین و ساختمان شامل این مشاغل هستند.
همانطور که شاره شد کمپرسورهای اسکرو برای صنایع بزرگ مناسب هستند. صنایعی نظیر حمل و نقل ریلی و دریایی، کارخانههای تولیدی لوازم خانگی و خودروسازی و معدن از این دسته میباشند. با توجه به میزان فشار بالایی که این کمپرسورها تولید میکنند یکی از دستگاههای مهم در بسیاری از فرآیندهای پتروشیمی نفت و گاز نیز هستند.
مقایسه کمپرسور اسکرو و کمپرسور پیستونی: مزایا و معایب
در ادامه به بررسی مزایا و معایب کمپرسور اسکرو و پیستونی می پردازیم که خود نوعی مقایسه کمپرسور اسکرو و کمپرسور پیستونی هم می باشد:
مزایا کمپرسور اسکرو عبارتند از:
- کمتر بودن آلودگی صوتی
- هزینه نگهداری کمتر
- کمتر بودن میزان اصطکاک و استهلاک
معایب کمپرسور اسکرو شامل این موارد است:
- مصرف انرژی زیاد
- قیمت بسیار گرانتر نسبت به کمپرسور پیستونی
- دامنه فشار کمتر از کمپرسور پیستونی
مزایای کمپرسور پیستونی شامل این موارد است:
- قیمت کمتر و تنوع بیشتری دارند
- دامنه فشار بیشتری دارند
- مصرف انرژی کمتری دارند
معایب کمپرسور پیستونی عبارت است از:
- سر و صدا و لرزش زیاد
- تعمیرات زیاد
- اصطکاک و استهلاک بیشتر
جدول مقایسه کمپرسور اسکرو و پیستونی
در زیر جدول مقایسه کمپرسور اسکرو و کمپرسور پیستونی را مشاهده خواهید کرد:
پارامترهای مقایسه | کمپرسور پیستونی | کمپرسور اسکرو |
هزینه نگهداری | ارزان | گران |
کار مداوم | نمیتواند | میتواند |
دمای حین کار | بالا | متوسط و پایین |
هزینه خرید | متوسط و کم | گران قیمت |
تعمیر و نگهداری | آسان | دشوار |
نسبت فشار و حجم | فشار زیاد حجم کم | فشار پایین حجم بالا |
نتیجهگیری
کمپرسورهای پیستونی و اسکرو از رایجترین دستگاهها در نوع خود هستند. در این مقاله به بررسی همه جانبه این دو کمپرسور پرداختیم. اینکه کدام یک از این دو نوع کمپرسور را انتخاب کنید بستگی به بودجه و نوع صنعتی که در آن فعالیت میکنید دارد.
بدون دیدگاه