افت فشار در کمپرسور ها چگونه اتفاق می افتد؟ برای پاسخ به این پرسش باید گفت که این روزها کمپرسورهای باد در تولیدات کارخانه‌ها و صنایع نقش بسیار برجسته‌ای را ایفا می‌سازند. این دستگاه‌ها، مولد هوای فشرده بوده و برای فشرده‌سازی گازهای صنعتی نیز کاربرد دارند. امروزه انواع متفاوتی از کمپرسورهای باد وجود داشته که هرکدام از ابعاد، مدل و ویژگی‌های مخصوصی برخوردار هستند. در میان کمپرسورهای باد موجود، ۲ نوع از آن‌ها بیشترین کاربرد را در تمامی صنایع دارند، که عبارتند از:

  1. کمپرسور باد اسکرو
  2. کمپرسور باد پیستونی

در کمپرسورهای پیستونی، پیستون به شکل افقی یا عمودی حرکت کرده و هوا در یک فضای محدود فشرده‌سازی می‌شود. کمپرسورهای اسکرو نیز از ۱ یا چند ورودی اسکروبی بهره‌مند هستند که هوا را به‌صورت موازی فشرده‌سازی می‌کنند. هر یک از این کمپرسورها برای عملکرد مناسب به مراقبت نیاز داشته و در صورت عدم رسیدگی کافی با برخی مشکلات مواجه می‌شوند که یکی از آن ها افت فشار می باشد.

افت فشار یکی از پرهزینه‌ترین مشکلاتی به شمار می‌آید که می‌تواند برای سیستم هوای تحت فشار رخ بدهد. این سیستم‌ها در صورت ابتلا به مسئله ذکرشده، به مدت‌زمان بالایی برای تعیین مشکل نیاز دارند. لذا در ادامه ی این مقاله از کمپرسور نوری به مسئله مهم افت فشار در کمپرسور اسکرو و افت فشار در کمپرسور پیستونی اشاره خواهیم داشت، همراه ما باشید.

دلایل افت فشار در کمپرسورهای اسکرو و پیستونی

در ادامه دلایل افت فشار در کمپرسور اسکرو و افت فشار در کمپرسور پیستونی را بررسی خواهیم کرد.

دلایل افت فشار در کمپرسورهای اسکرو و پیستونیپایین بودن دمای محیط

پایین بودن دمای محیط یکی از دلایل افت فشار کمپرسور به شمار می‌آید. معمولاً در کمپرسورهایی که مرتبا و به‌صورت چهارفصل فعالیت می‌کنند، این مشکل در فصل زمستان مشاهده می‌گردد.

وجود نشتی

وجود نشتی مبرد در سیکل تبرید و یا ناکافی بودن مبرد نیز می‌تواند موجبات افت فشار کمپرسورهای را فراهم آورد. هنگامی‌که سیکل تبرید با کمبود مبرد مواجه می‌شود، این کمبود، باعث افت فشار سیکل و درنهایت باعث کاهش فشار دیس شارژ خواهد شد. 

بیشتر بخوانید: بررسی نشتی هوا در کمپرسور اسکرو و پیستونی

مؤثرترین ترفندهای جلوگیری از افت فشار در کمپرسور باد

چنانچه کمپرسورهای مذکور چندین بار عملکردهای پرهزینه‌ای مانند افت فشار را تجربه کرده باشند، زمان آن رسیده که برخی از قسمت‌های قدیمی آن‌ها مورد جایگزینی قرار گیرند. در ادامه این مقاله کاربردی، روش‌هایی را برای شناسایی و جلوگیری از افت فشار در کمپرسور اسکرو و افت فشار در کمپرسور پیستونی ارائه خواهیم داد.

توجه داشته باشید که افت فشار در کمپرسور می‌تواند عملکرد سیستم هوای شما را مختل کرده و کمپرسور باد را به استفاده انرژی بیشتر سوق دهد. افت فشار در کمپرسور عمدتاً در قسمت تقاضای سیستم رخ می‌دهد. این مسئله در نقاطی رخ می‌دهد که اتصالات معیوب در آن وجود داشته و نشتی ایجاد می‌شود، لذا در گام نخست می‌بایست از عدم وجود نشت یا انسداد در قطعات زیر اطمینان حاصل کنید:

  1. شیلنگ‌ها
  2. لوله‌های منتهی به خارج کمپرسور
  3. لوله‌های T شکل
  4. اتصالات زانویی
  5. کولینگ‌ها یا همان اتصالات
  6. فیلترها
  7. رگلاتور یا تنظیم‌کننده
  8. سوپاپ و دریچه‌ها
  9. نازل‌های موجود در نقاط اتصال
  10. روان کننده‌ها

در برخی شرایط، بعضی از قسمت‌های عرضه نیز می‌توانند موجبات افت فشار هوا را فراهم آورند. چنانچه با مشکل افت فشار مواجه هستید، برخی موارد دیگر را نیز می‌بایست بررسی کنید که در ادامه به آن‌ها اشاره خواهیم داشت.

بررسی جداکننده‌های هوا یا روان‌کننده

جداکننده هوا می‌تواند مسئول کاهش فشار در کمپرسور باد باشد. برای جلوگیری از این مسئله، می‌بایست ناحیه مذکور را بررسی کرده و از عملکرد آن اطمینان حاصل کنید. در این راستا می‌بایست به عدم پخش روغن نیز توجه داشته باشید.

جداکننده‌های رطوبت

مهم‌ترین هدف کمپرسور باد، فشرده‌سازی هوا و ارسال نیرو است. چنانچه جداکننده رطوبت به‌درستی عمل نکند، هوای خروجی با مقدار ناسالم رطوبت مواجه شده و کیفیت خود را از دست می‌دهد. این افزایش رطوبت، نه‌تنها باعث افت فشار هوا می‌شود، بلکه کارایی فرآیندهای پنوماتیک را کاهش می‌دهد.

کولرها

یک کولر خنک‌کننده در کمپرسور می‌بایست در حالت ایده‌ آل، دما را در سطح مناسب حفظ کند. چنانچه کولر به‌درستی عمل نکند، گازها هنگام عبور از سیستم داغ شده و تراکم مناسب خود را از دست می‌دهند؛ لذا می‌بایست اطمسنان حاصل کنید که کولر به‌درستی عمل کرده و فاقد هرگونه آلودگی یا انسداد باشد.

خشک‌کن‌ها

خشک‌کن‌های موجود در سیستم هوای فشرده می‌بایست رطوبت اجزای داخلی و منابع هوای ورودی را خنثی کنند؛ زیرا رطوبت می‌تواند مکانیسم‌های کمپرسور مذکور را آلوده کرده و روند فشار را با خطر مواجه سازد.

جلوگیری از افت فشار در کمپرسور باد
فیلترها

مهم‌ترین وظیفه فیلترها، از ببین بردن گردوغبار و آلودگی موجود در کمپرسور باد می‌باشد. در صورتی که فیلترها وظیفه خود را به‌خوبی انجام ندهند، فشار به خطر افتاده و درنتیجه دستگاه پنوماتیک آسیب می‌بیند. برای جلوگیری از این مسئله، می‌بایست فیلترها را مرتباً بررسی کرده و اطمینان حاصل کنید که این اجزا فاقد هرگونه گرفتگی باشند.

مهم‌ترین نکات جلوگیری از افت فشار در کمپرسورهای باد

حتماً شنیده‌اید که پیش‌گیری بهترین راه درمان است. با اقدامات پیشگیرانه و بررسی عملکرد اجزای کمپرسور باد می‌توانید از معیوب شدن آن‌ جلوگیری کرده و از شمار هزینه‌های جانبی بکاهید؛ لذا توصیه شده است که برای عملکرد صحیح سیستم خود به موارد زیر توجه داشته باشید:

طراحی مجدد سیستم توزیع

هنگامی‌که طرح سیستم شما بیش‌از‌حد پیچیده یا پراکنده باشد، احتمال افت فشار بیشتر خواهد بود. برای این منظور، به چیدمان اجزای سیستم توجه داشته و آن‌ها را سازمان‌دهی کنید. به طور مثال، چنانچه وسایل شما به یک شیلنگ کشویی متصل هستند که امتداد طولانی دارد، برای کاهش این فاصله اقدام نمایید.

توجه به شیلنگ‌های معیوب توجه

شیلنگ‌های مورداستفاده خود را مرتباً از نظر انحراف، چین‌خوردگی، خم‌شدگی یا هرگونه مشکل دیگری که می‌تواند جریان هوا را مسدود سازد بررسی کنید. برای این منظور به نقاط اتصال نیز توجه داشته باشید. چنانچه شیلنگ‌ها به‌صورت شل متصل شده باشند، امکان نشتی افزایش یافته و با افت فشار هوا مواجه می‌شوید.

لوله‌های معیوب را بررسی و جایگزین کنید

چنانچه میان کمپرسور باد و دستگاه پنوماتیک از لوله استفاده می‌کنید، از آب‌بندی صحیح آن اطمینان حاصل کنید. تمامی نواحی لوله را از لحاظ عدم وجود گره، چین‌خوردگی، فرورفتگی و زنگ‌زدگی بررسی کنید. این موارد می‌توانند کیفیت لوله را کاهش داده و موجبات افت فشار هوا را فراهم آورند.

فیلترها را مرتباً تمیز یا تعویض کنید

به تمیز بودن فیلترهای کمپرسور توجه داشته و هرکدام از آن‌ها را در زمان مناسب تعویض کنید. بهتر است فیلترها را هر هفته یک‌بار بررسی کنید. توجه داشته باشید که یک فیلتراسیون اصولی به کیفیت هوای فشرده کمک می‌نماید.

تنظیم‌کننده‌ها را بررسی و بازنشانی کنید

تنظیمات تنظیم‌کننده‌های فشار را بررسی کرده و در صورت لزوم آن‌ها را بازنشانی کنید. این اقدام به جلوگیری از اتلاف انرژی کمک شایانی می‌نماید.

به جداکننده‌ها توجه داشته باشید

وظیفه اصلی جداکننده‌ها، فیلتر کردن رطوبت از منابع هوای ورودی و خروجی می‌باشد. این اجزا می‌بایست عملکرد خود را به‌درستی انجام دهند. در هنگام بررسی این اجزا، به فقدان وجود هرگونه روغن توجه داشته باشید.

خشک‌کن‌ها را بررسی و جایگزین کنید

خشک‌کن‌ها به کاهش سطح رطوبت کمک می‌کنند. چنانچه خشک‌کن موردنظر معیوب است، آن را با مدل جدیدتری تعویض کنید. عدم رسیدگی به این مسئله، کیفیت فشار هوا را دست‌خوش تغییر ساخته و به زنگ‌زدگی اجزای داخلی کمپرسور منتهی می‌گردد.

مزایای نظارت بر عملکرد کمپرسورهای باد و تاثیر آن بر افت فشار در کمپرسور

همان‌طور که در طول مطلب خواندیم، با اقدامات پیشگیرانه می‌توان از شمار بسیاری از هزینه‌های جانبی علی الخصوص افت فشار در کمپرسور کاست. با سرویس منظم و بازرسی به‌موقع اجزای مربوط به کمپرسورهای باد و اطمینان از کیفیت فشار هوای آن‌ها، می‌توانید از مزایای زیر بهره‌مند شوید:

  1. بهبود عملکرد کمپرسور باد
  2. افزایش بهره‌وری
  3. کاهش هزینه تعمیر و نگهداری
  4. کاهش هزینه‌های عملیاتی
  5. بهره‌مندی از هوای تمیزتر
  6. کاهش انتشار کربن
  7. عرضه محصولات باکیفیت‌تر و افزایش رضایت مشتری

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

12 + یک =