درایرهای تبریدی و جذبی دو نمونه از پرکاربردترین درایرها هستند که برای حذف بخار آب از هوای فشرده به کار میروند. هر کدام از این درایرها ویژگیها و مزایای خاص خود را دارند که سبب شده است در موارد متعددی مورد استفاده قرار گیرند. در این مقاله، به بررسی کامل این دو نوع درایر میپردازیم تا خوانندگان با کاربردها و تفاوت درایر جذبی با تبریدی به طور کامل آشنا شوند.
چرا باید از درایر کمپرسور هوا استفاده کرد؟
درایر هوا نوعی دستگاه است که رطوبت را از هوای فشرده حذف میکند. هوای فشرده با فشار بالا از کمپرسور خارج میشود. در صورتی که دمای آن کم شود، رطوبت به قطرات آب تبدیل شده و به همراه هوا از کمپرسور خارج میشود. تولید این رطوبت برای دستگاههایی که از هوای فشرده استفاده میکنند بسیار مضر است و آسیب زیادی به آنها وارد میکند. بنابراین استفاده از درایر کمپرسور هوا ضروری است. درایرهای هوا از طریق روشهایی مانند تبرید، جذب و … به حذف این رطوبت میپردازند.
خرید درایر جذبی و درایر تبریدی از فروشگاه کمپرسور نوری
محافظت از تجهیزات
از طرفی دیگر، در هوای سرد، امکان دارد رطوبت موجود در هوای فشرده موجب یخزدگی و مسدود شدن شیرها و خطوط گردد که اثرات جبرانناپذیری مانند متوقف شدن تولید، خرابی تجهیزات و… به دنبال خواهد داشت. درایر کمپرسور هوا با از بین بردن رطوبت، مانع از یخزدگی آن شده و به سیستم کمپرسور کمک میکند تا در همه فصول سال کارکرد آسانی داشته باشد.همچنین، وجود رطوبت در هوای فشرده به مرور زمان موجب ایجاد رسوب در لولهها و اتصالات میشود که این امر منجر به افت فشار و کاهش جریان هوا خواهد شد. با حذف رطوبت از هوای فشرده، از ایجاد رسوب در اتصالات و… جلوگیری میشود.
بهبود کیفیت هوا
بخار آب موجود در هوای فشرده، به طور معمول حاوی آلایندههای مختلفی مانند گرد و غبار، روغن، ذرات معلق و… است. این آلایندهها میتوانند به محصولات شما آسیب رسانده و کیفیت آنها را پایین بیاورند. زمانی که از درایر برای حذف رطوبت از هوا استفاده میشود، این آلایندهها نیز به همراه رطوبت از بین رفته و هوای خشک و تمیز برای کاربردهای شما فراهم میشود.
درایر کمپرسور هوا به کاهش نقطه شبنم نیز کمک میکند. نقطه شبنم، دمایی است که در آن، بخار آب موجود در هوا با سرد شدن به مایع تبدیل میشود. هرچه رطوبت هوای فشرده بیشتر باشد، نقطه شبنم آن نیز بالاتر رفته و احتمال تشکیل میعانات در سیستم افزایش مییابد. درایر با حذف رطوبت هوا، از ایجاد نقطه شبنم و تشکیل میعانات جلوگیری میکند.
بیشتر بخوانید: درایر کمپرسور چیست؟
کاهش هزینهها
هوای فشرده مرطوب میتواند کارایی کمپرسور شما را به شدت تحتتأثیر قرار دهد و در نتیجه، مصرف انرژی را افزایش دهد. زمانی که درایر به حذف رطوبت از هوای فشرده میپردازد، به کمپرسور کمک میکند تا عملکرد بهتری داشته باشد و میزان مصرف انرژی آن به طور قابل توجهی کاهش یابد. علاوه بر این، وجود رطوبت در هوای فشرده، باعث فرسایش و خرابی زودهنگام تجهیزات و دستگاهها میشود که هزینههای تعمیر و نگهداری را به طور چشمگیری افزایش میدهد. بنابراین، درایر کمپرسور هوا با از بین بردن این رطوبت از هوای فشرده، نقش مؤثری در کاهش هزینههای تعمیر و نگهداری تجهیزات ایفا میکند.
چطور یک درایر مناسب انتخاب کنیم؟
درایر کمپرسور هوا یکی از پرکاربردترین محصولات شناخته میشود که موجب بالا بردن کیفیت هوای فشرده و عملکرد بهتر سیستمها میگردد. درایرها در مدلهای مختلفی همانند درایر جذبی، درایر تبریدی و… تولید میگردند. بنابراین به هنگام انتخاب نوع درایر مناسب باید موارد مختلفی را در نظر بگیرید، این موارد به قرار زیر هستند:
- میزان جریان هوا: ابتدا برای انتخاب درایر مورد نظرتان مشخص کنید به چه میزان جریان هوا نیاز دارید. بنابراین باید کل حجم هوای مورد نیاز برای همه کاربردهایتان را حساب کنید.
- نقطه شبنم: به هنگام انتخاب درایر باید میزان تولید نقطه شبنم را هم در نظر بگیرید. نقطه شبنم در حقیقت دمایی میباشد که بعد از سرد شدن هوا، منجر به تبدیل بخار آب به مایع میگردد. بنابراین میزان نقطه شبنم به نوع کاربرد آن در دستگاهها وابسته است. به عنوان مثال اگر از درایر در فرآیندهای دارویی استفاده شود به نقطه شبنم پایینی احتیاج است تا مانع از رشد باکتریها گردد.
- نوع کاربرد: برخی از درایرها به گونهای طراحی شدهاند تا بتوان در صنایع خاص همانند صنعت دارویی، غذایی و… به کار گرفته شوند.
- فضای موجود: به هنگام خرید درایر، اندازه آن را در نظر بگیرید و ان را متناسب با مکان مورد نظر انتخاب کنید تا بتوان آن را نصب و استفاده کرد.
- توجه به قابلیتهای مختلف: برخی از درایرها از قابلیتهای متنوعی همانند کنترلکنندهها، فیلترها و… برخوردار هستند.
- قیمت: امروزه انواع درایرها در طیف وسیعی از قیمتها تولید شدهاند، به هنگام انتخاب درایرها باید قیمت این محصولات را هم در نظر گرفت.
درایر جذبی
درایر جذبی از جمله دستگاههایی میباشد که جهت حذف رطوبت از هوای فشرده به استفاده از مواد جذاب رطوبت همانند آلومینا و سیلیکاژل میپردازد. در حقیقت هوای فشرده دارای رطوبت باید از برجی که مواد جاذب دارند، عبور کند تا رطوبت آن از بین برود و هوا حالت خشک بدست آورد. میتوان برخی از مزایا و معایب درایر جذبی را این گونه بیان کرد:
مزایا درایر جذبی
- نقطه شبنم پایین: درایرهای جذبی میتوانند نقطه شبنم پایینی را بدست آورند، بنابراین درایرهای جذبی برای مصارفی که نیاز به هوای خشک دارند همانند صنایع غذایی، صنایع دارویی و شیمیایی گزینه مناسبی محسوب میشوند.
- بدون نیاز به برق: طیفی گستردهای از درایرهای جذبی برای احیای خود از انرژی گرمایی بهره میبرند، بنابراین نیاز به برق ندارند. به همین دلیل این قابلیت امکان استفاده از این درایرها را در مناطق با دسترسی محدود به برق همانند مناطق روستایی و… به راحتی میسر کرده است.
- نیاز به سرویس و نگهداری کم: درایرهای جذبی دارای قطعات متحرک محدودی هستند، بنابراین نیاز به تعمیر و نگهداری از این درایرها کمتر است.
- سازگار با محیط زیست: کارکرد این درایرها با استفاده از مواد مضر و مبرها نمیباشد، بنابراین این دستگاهها سازگاری بالایی با محیط زیست دارند.
معایب درایر جذبی
- هزینه اولیه بالاتر: این نوع درایرها نسبت به سایر درایرها از هزینه اولیه بالاتری برخوردار هستند.
- مصرف انرژی زیاد: معمولا درایرهای جذبی که از انرژی گرمایی استفاده میکنند تا مواد جاذب خود را احیا سازند، از مصرف انرژی بالاتری نسبت به سایر درایرها برخوردار هستند.
- نیاز به تعویض کردن مواد جاذب: میتوان گفت مواد جاذب این درایرها بعد از گذشت دورهای خاص باید تعویض شوند، این امر ممکن است هزینههای اضافی را به همراه داشته باشد.
- حساسیت به گرد و غبار: برخی از درایرهای جذبی حساسیت بالایی به گرد و غبار دارند، بنابراین باید از فیلترهای اضافه در این درایرها استفاده شود.
- تولید گرما: درایرهای جذبی که با استفاده از گرما به احیاسازی مواد جاذب میپردازند، ممکن است به تولید گرمای بالایی بپردازند. بنابراین امکان استفاده از تهویه اضافه در این درایرها وجود دارد.
درایر تبریدی
درایر تبریدی یکی دیگر از درایرهای است که به حذف رطوبت از هوای فشرده کمک میکند. امروزه از این درایرها در صنایع مختلفی همانند صنایع غذایی، دارویی، شیمیایی، الکترونیک و… استفاده میشود. پیش تر در مقاله اجزای درایر تبریدی به طور کامل به بررسی اجزای تشکیل دهنده یک درایر تبریدی پرداختیم. در ادامه برخی از مزایا و معایب این درایرها را میتوان این گونه شرح داد:
مزایا درایر تبریدی
- امکان ایجاد نقطه شبنم پایین: این درایرها امکان تولید نقطه شبنم پایینی دارند که موجب کاربردهای وسیعتر آنها در صنایع دارویی، غذایی، شیمیایی و… شده است.
- قابل اطمینان: این درایرها از عملکرد مطمئنی برخوردارند، به همین جهت نیاز به تعمیر و نگهداری کمتری دارند.
- تنوع: امروزه طیف وسیعی از درایرهای تیریدی در اندازهها و ظرفیتهای گوناگون ایجاد شدهاند تا بتوان جهت رفع نیاز صنایع مختلف به کار گرفته شوند.
- ظرفیت بالا: درایرهای تبریدی در حجمهای بزرگی وجود دارند، بنابراین امکان تولید حجم زیادی از هوای خشک را خواهند داشت.
معایب درایر تبریدی
- هزینه اولیه بالا: هزینه اولیه درایرهای تبریدی نسبت به سایر درایرها همانند درایر جذبی بسیار بالاتر است.
- نیاز به برق: کارکرد این درایرها با نیروی برق صورت میگیرد، بنابراین استفاده از آنها در مکانهای با محدودیت دسترسی به برق نامناسب است.
- تولید گرما: این درایرها به هنگام کار گرما نیز تولید میکنند، بنابراین احتیاج به تهویه اضافه دارند.
- مبرد: درایرهای تبریدی با استفاده از مبرد به خنکسازی هوا میپردازند که برای محیط زیست مضرراتی دارد.
- حساسیت به دمای محیط: معمولا درایرهای تبریدی تحت تاثیر دمای مکان استفاده قرار میگیرند، به طوری که در محیطهای گرمتر امکان دارد عملکرد مناسبی نداشته باشند.
بیشتر بخوانید: انواع درایر تبریدی
چرا درایر تبریدی گرانتر از جذبی است؟
معمولاً درایرهای تبریدی نسبت به نمونههای جذبی قیمت بالاتری دارند. دلیل این امر آن است که این درایرها از قطعات بیشتری مانند مبدلهای حرارتی، کمپرسور، سیستمهای کنترل و… تشکیل شدهاند. طبیعتاً این قطعات گرانقیمتتر هستند و قیمت نهایی محصول را افزایش میدهند.
علاوه بر این، مواد سازنده درایر تبریدی از مرغوبترین متریالها مانند فولاد ضد زنگ و آلومینیوم هستند که مقاومت این دستگاهها را در برابر خوردگی به طور قابلتوجهی بالا میبرد. در مقابل، درایرهای جذبی با استفاده از مواد سادهتر مانند فولاد کربنی تولید میشوند. عامل دیگر گرانی درایرهای تبریدی، استفاده از مبرد در آنهاست. مبردها گرانقیمت هستند و نیاز به شارژ دورهای دارند که این امر هزینههای اضافی را به دنبال خواهد داشت.
در نهایت، درایرهای تبریدی از فناوریهای پیشرفتهتری نسبت به مدلهای جذبی بهره میبرند و ظرفیت تولید هوای خشک آنها نیز به طور قابلتوجهی بیشتر است. این موارد نیز در افزایش قیمت این نوع درایرها نقش دارند.
تفاوت درایر جذبی و تبریدی
عملکرد درایر جذبی و تبریدی در شرایط دمایی مختلف، متفاوت است. به عنوان مثال اگر دمای محیط کمتر از ۱۰ درجه سانتیگراد باشد، درایر جذبی عملکرد بهتری خواهد داشت. همچنین در مناطق گرمسیر که دما به ۵۰ درجه سانتی گراد می رسد، درایر جذبی انتخاب بهتری خواهد بود.
مشخصات فنی درایر تبریدی
درایرهای تبریدی یکی از پرکاربردترین درایرهای موجود در صنعت میباشد که برای حذف رطوبت از هوای فشرده و ایجاد هوای خشک به کار گرفته میشوند، این درایرها از ویژگیها و مشخصات فنی گوناگونی برخوردار هستند که در جدول زیر به بیان آن میپردازیم.
مشخصات فنی درایر جذبی
درایر جذبی نمونهای دیگری از درایرها محسوب میشود که به حذف بخار آب از هوای فشرده از طریق مواد جاذب مانند سیلیکاژل یا آلومینا میپردازد. این درایرها نیز از خصوصیات گوناگونی برخوردار هستند، در ادامه برخی از مشخصات فنی این درایرها را در جدول زیر نشان میدهیم.
کلام آخر کمپرسور نوری
بسیاری از افراد در زمان انتخاب نوع دستگاه خشک کن دچار سردرگمی میشوند، بنابراین آنها جهت انتخاب درست درایر مورد نیاز خود باید تفاوتهای اساسی آنها را با هم بشناسند. از این رو ما در این مقاله به بررسی تفاوت درایرهای جذبی و تبریدی بپردازیم و مزایا و معایب هر یک از این درایرها را بیان کردیم تا متصدیان با شناخت درست این درایرها و درک تفاوت آنها جهت کاربردهای متنوع خود انتخاب مناسبتری داشته باشند.
بدون دیدگاه